Odluka o početku pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji će po svoj prilici biti doneta ove sedmice. Važno je podsetiti da je prilikom razmatranja ove teme na zasedanju Evropskog saveta u decembru prošle godine odlučeno da će, u slučaju da budu ispunjeni specifični kriterijumi iz onog što je nazvano „ključni prioriteti“ o odnosima Srbije i Kosova, Savet dati instrukciju Evropskoj komisiji da uspostavi okvir za pregovore i da započne taj proces poređenjem zakonodavnih sistema Srbije i EU.

Imajući u vidu napredak koji je postignut, to će najverovatnije biti ishod ovonedeljnih razmatranja – kaže za Danas Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije, koji će u septembru stupiti na dužnost šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Komentarišući mogućnost da Evropski savet na sastanku u petak odredi tačan datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, naš sagovornik ocenjuje da „Vlada Srbije sa zadovoljstvom može da gleda na ono što je urađeno“.

„Sporazum postignut s Kosovom 19. aprila bio je nesumnjivo istorijski i počela je njegova postepena primena. Kada je reč o preciznom tajmingu početka pregovora, o tome se, kao što je poznato, diskutuje u Briselu ove sedmice i treba sačekati da vidimo kakvu će odluku doneti lideri EU“, navodi ambasador Devenport.

Na pitanje Danasa kako gleda na poruke premijera Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića da bi EU „izgubila kredibilitet“ ako Srbija sada ne dobije precizan datum, odnosno da će Evropi „biti teško da objasni“ odlaganje datuma, sagovornik Danasa kaže da je „Evropski savet u decembru 2012. doneo ključnu odluku o daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji“.

„Srbija je u međuvremenu učinila veći deo onoga što se od nje očekivalo, kao što vidimo iz izveštaja visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea. Nije sve urađeno, ali većina toga jeste i otuda ova pozitivna odluka. Za nas je najvažnije da su i premijer i prvi potpredsednik Vlade Srbije veoma jasno podvukli da su posvećeni evropskom putu, sprovođenju unutrašnjih reformi i da su veoma dosledni u isticanju da to čine jer je u interesu Srbije, a ne da bi ispunili nečije zahteve“, ukazuje britanski ambasador.

Govoreći o kriterijumima na osnovu kojih se može zaključiti da je Srbija zaslužila datum i onome što treba uraditi do početka pregovora, Devenport ponovo naglašava da je Sporazum postignut 19. aprila bio „istorijski“, kao i da je planom o sprovođenju Sporazuma, koji je usaglašen otprilike četiri sedmice kasnije, „precizirano kako će ono što je dogovoreno biti sprovedeno“.

„Vidimo konkretan napredak koji se odnosi na imenovanje i stupanje na funkciju oficira za vezu, koji su raspoređeni u Srbiji i na Kosovu protekle sedmice, što je važno. S druge strane, i dalje ima stvari koje treba uraditi u sprovođenju Sporazuma, uključujući ostvarenje cilja koji se odnosi na punu integraciju u pravosudni i policijski sistem Kosova. Takođe, još se vode pregovori o telekomunikacijama i energetici, pitanjima koja su posebno istaknuta u zaključcima Evropskog saveta u decembru 2012. Dakle, mnogo toga je postignuto, ali postoji opsežna agenda koju treba ostvariti. Bitno je podsetiti da tu nema nikakvih nepoznanica ili novih momenata“, zaključuje ambasador Velike Britanije.

Intervju sa ambasadorom Majklom Devenportom biće objavljen u vikend-izdanju Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari