– Ukrajina smatra kao suvereno pravo Srbije i predsednika Srbije da odlučuje o učešću u manifestacijama u stranim državama. U isto vreme, mi računamo da će se Srbija odazvati na poziv za učešće u obeležavanju Dana sećanja i primirja 8. maja ove godine u Kijevu. Na ovaj događaj sem rukovodstva zemlje pozvan je i vojni orkestar Srbije, navodi za Danas Jevgenija Filipenko, otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Beogradu, komentarišući odluku predsednika Tomislava Nikolića da prisustvuje paradi u Moskvi 9. maja i da Vojska Srbije učestvuje u tom događaju.

Naša sagovornica ističe da „mislimo da bi to bio dobar znak da se Srbija još uvek seća naše zajedničke uloge u Drugom svetskom ratu kada su ukrajinski vojnici rame uz rame sa srpskim borcima oslobađali srpske a i ukrajinske gradove“.

Upitana kako ocenjuje značaj prekjučerašnjeg telefonskog razgovora predsednika Ukrajine Petra Porošenka i premijera Srbije Aleksandra Vučića, otpravnica poslova Ambasade Ukrajine ukazuje da je „ovaj telefonski razgovor, koliko mi je poznato bio vrlo prijateljski i plodotvoran“.

– Strane su razmotrile niz pitanja kao bilateralne saradnje tako i situaciju u i okolo Ukrajine i ulogu Srbije kao predsedavajuće OEBS-u u procesu regulisanja te situacije. Poseban naglasak je bio stavljen na potvrdi poštovanja teritorijalne celovitosti i suvereniteta Ukrajine i Srbije. Takvi bilateralni kontakti su vrlo značajni za formiranje zajedničke vizije o bilateralnim odnosima, razmenu mišljenja o globalnim pitanjima, podržavanje duha prijateljstva i uzajamnog razumevanja. Nadam se da će takvi razgovori postati uobičajena praksa u bilateralnim kontaktima rukovodstva Ukrajine i Srbije – naglašava Jevgenija Filipenko.



 

U planu razmena poseta

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da predsednik Ukrajine uskoro poseti Srbiju i da premijer Srbije ode u Ukrajinu, Filipenko precizira da je „u planovima naših bilateralnih odnosa je razmena poseta na najvišem i visokim nivoima između Ukrajine i Srbije“. „Što se tiče planova na najbližu perspektivu, u naredna dva meseca u Ukrajini će se održati niz događaja na koji su pozvani i visoki predstavnici Srbije“, zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari