Stranci G17 plus i njenom lideru bile su potrebne dve sedmice da, iziritirani ćutanjem DS i Mirka Cvetkovića, maksimalno zaoštre poruke – od zahteva u vezi s karijerom jednog državnog sekretara („postavljeno lice“, kako su ga zvali), do optužbi da pojedinci iz redova stranke Borisa Tadića rade mimo institucija sistema i, maltene, podrivaju poredak.

U međuvremenu su iz DS preko medija upućivana upozorenja, „iz pouzdanih izvora“, da je Dinkić „preterao“. On ih, čini se, nije uzeo dovoljno zaozbiljno.

28. januar

SLOBODAN ILIĆ OPTUŽUJE: Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić optužio je Mlađana Dinkića da „nastoji da prigrabi što više finansijskih resursa ove zemlje, koje koristi na samo njemu znan način i po kriterijumima samo njemu poznatim, na štetu najvećeg broja građana, poreskih obveznika ove države“, kazao je Ilić povodom odluke Ministarstva ekonomije da se slovenačkom Gorenju daju veće stimulacije za otvaranje fabrike u Zaječaru nego u Valjevu. Dinkić „koristi budžetska sredstva za razvijanje i jačanje njegove političke grupacije URS“, saopštio je Ilić

1-2. februar

ZAHTEV CVETKOVIĆU: Ministar Dinkić zatražio je da Vlada Srbije najstrože kazni Slobodana Ilića zbog javnog osporavanja davanja subvencije Gorenju u Zaječaru. „Ovih dana uputiću pismo premijeru Mirku Cvetkoviću i zatražiću da najstrože kazni Ilića“, rekao je Dinkić. „Od kada je Vlada formirana nikad se nije dogodilo da je neko na tako grub način zloupotrebio neku državnu instituciju (Ministarstvo finansija) u političke svrhe, kao što je to ovom prilikom Ilić uradio“, navodi se u Dinkićevom pismu premijeru. On poziva Cvetkovića da pokrene postupak razrešenja Ilića.

3. i 10. februar

BOJKOT VLADE: Dinkić nije prisustvovao sednici Vlade Srbije zakazanoj za četvrtak 3. februar, iako je bio u Beogradu, čime je želeo da izrazi nezadovoljstvo zbog ćutanja Cvetkovića i Ministarstva finansija na njegov zahtev. Nedelju dana kasnije takođe ne odlazi na vladu, jer je u to vreme zakazao potpisivanje ugovora sa investitorima u Nišu.

5. februar

DINKIĆ TRAŽI PREOKRET: „Vlada je izgubila autoritet i suštinske promene su neophodne što pre… Samo ako dođe do velikih promena, možemo da očekujemo boljitak za građane i pobedu na narednim parlamentarnim izborima. Ako ništa ne promenimo, stranke vlasti će da dožive ubedljiv poraz. Razgovarao sam o tome s mojim prijateljem Tadićem. Uveren sam da će on imati snage da povuče prave poteze“, izjavio je Dinkić medijima, založivši se za „preokret“, odnosno za „suštinske i kadrovske promene“.

10. februar

PREMIJEROVA PORUKA: „Ne planiram da podnesem ostavku. Imam puno energije i nisam se umorio. Cilj mi je da do kraja mandata ostvarimo velike državne ciljeve. Ko se na ovom teškom putu umorio, ili se plaši da će građani da vide da nije postigao rezultate u svom resoru, može slobodno da ide iz vlade“, odgovorio je Cvetković ministru ekonomije.

10. februar

UDAR NA CVETKOVIĆA: Dinkić izjavljuje da Cvetković ne donosi odluke o važnim pitanjima, odnosno da o svemu odlučuje predsednik Tadić. „Razgovaram sa onim ko odlučuje, sa predsednikom Tadićem. On zna da donese prave odluke i mislim da će ih i sada doneti“, kazao je Dinkić u Nišu, pri čemu je direktno prozvao ministre iz DS, Sašu Dragina i Slobodana Milosavljevića, za loš rad.

13. februar

UDAR NA DS: G17 plus saopštava da ne traži smenu premijera, već ozbiljne promene u funkcionisanje Vlade Srbije. Istovremeno, ta stranka upućuje ozbiljnu optužbu: „Umesto da premijer sve odluke donosi na vladi, mnoge odluke se donose izvan institucija, a često ih donose pojedinci koji nemaju nikakvu javnu, niti političku odgovornost“. Vladimir Ilić iz G17 kaže za Danas da je reč o pojedincima iz Demokratske stranke i da je upravo Tadićeva partija „oduzela autoritet premijeru“, a tabloidi navode da Dinkićeva stranka ima na umu Dušana Petrovića, zamenika predsednika DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari