Ko će biti novi predsednik skupštinskog Odbora za praćenje primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU verovatno će se znati tek na jesen, iako su članovi tog tela već izabrani, saznaje Danas. Prema saznanjima našeg lista, vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini čeka ko ć tim odborom predsedavati u Evropskom parlamentu, s obzirom na to da je reč o mešovitom telu koje čine poslanici srpskog i evropskog parlamenta i koje ima dvoje kopredsedavajućih.

Izvori Danasa navode da od toga ko će u ime EP predsedavati Odborom zavisi i da li će tim telom u Srbiji rukovoditi poslanik vladajuće koalicije ili, pak, opozicije. Posle konstituisanja aktuelnog saziva Skupštine Srbije postojala je ideja da se Odbor za praćenje SSP poveri na upravljanje opoziciji, odnosno Demokratskoj stranci. Međutim, kako kažu naši sagovornici, svi članovi tog odbora iz redova SNS su zainteresovani za funkciju predsednika i pružaju otpor ideji da opozicija, čiji predstavnici iz NDS već vode Odbor za evropske integracije, bude „glavna“ i u Odboru za sprovođenje SSP.

U SNS, ipak, negiraju da u njihovim redovima postoji bilo kakva grabež za funkcijama ili otpor nekoj ideji. Opozicione stranke smatraju da bi za vlast bilo dobro da Odbor vodi neko iz opozicije, jer priroda rada na evropskim integracijama zahteva razgovor i dogovor sa svima.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, kaže za Danas da je izbor predsednika Odbora stvar dogovora i da poslanici naprednjaka „ne žele da se grabe za funkcije i pozicije, iako imaju i kadrove i mogućnosti“. On dodaje da se time što predsednik Odbora za SSP još nije izabran ne gubi ništa, jer se to telo sastaje dva puta godišnje.

Dijana Vukomanović, šefica poslaničke grupe SPS, navodi za Danas da nema žurbe oko izbora predsednika, jer su i evropski parlamentarci u fazi kadriranja i strukturiranja odbora i ostalih radnih tela EP, nakon nedavno održanih izbora u članicama EU.

„U prošlom sazivu Skupštine Srbije na čelu Odbora za SSP je bio poslanik opozicije, ali to ne znači da će ultimativni kriterijum za izbor novog predsednika biti to da li je neko iz stranke na vlasti ili iz opozicione. Glavni kriterijum bi trebalo da bude vrlo dobro poznavanje procesa evropske integracije“; navodi Vukomanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari