U Skupštini Beograda juče je u vreme zaključenja ovog izdanja Danasa bila u toku sednica na kojoj je trebalo da bude izabran gradonačelnik prestonice Srbije, a kandidat za tu funkciju bio je predsednik Privremenog organa Siniša Mali. Prvoj sednici novog saziva gradskog parlamenta, prema evidenciji, prisustvovao je 81 odbornik.


Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević se na početku sednice izvinio zbog kašnjenja, prouzrokovanog, kako je rekao, tehničkim problemima. Siniša Mali je u Skupštinu Grada stigao u društvu sekretara Privremenog organa Gorana Vesića i šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Jovičića.

Na dnevnom redu je, osim izbora gradonačelnika, bio izbor njegovog zamenika, za šta je kandidat bio predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, kao i članova Gradskog veća. Skupština grada imenovala je novi sastav Gradske izborne komisije, a predsednik tog tela i u novom sazivu biće Zoran Lukić, koga je predložila Srpska napredna stranka. Za zamenika predsednika imenovana je Biljana Živković, takođe na predlog SNS, dok će sekretar GIK i u narednom periodu biti Sandra Pantelić.

GIK će imati predsednika i 14 članova, a predsednik, članovi komisije i sekretar imaju zamenike. SNS je predložila još šest članova GIK i njihovih zamenika, DS tri, DSS dva, SPS dva, dok će jedan član PUPS i njegov zamenik biti kasnije određeni. Skupština grada prethodno je razrešila dužnosti dosadašnji sastav GIK.

Skupština grada prethodno je konstatovala prestanak mandata funkcionerima SNS Zorani Mihajlović, Nebojši Stefanoviću, Vanji Udovičiću i Nikoli Selakoviću, kao i lideru Pokreta socijalista Aleksandru Vulinu. U sredu, izborom predsednika i sekretara Skupštine grada, njihovih zamenika i verifikacijom mandata odbornicima, konstituisan je gradski parlament. Odbornici su za predsednika gradskog parlamenta izabrali socijalistu Nikolu Nikodijevića, a za njegovu zamenicu Andreu Radulović iz redova naprednjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari