Odluku o statusu kandidata Srbije za EU doneće šefovi država i vlada 27 država članica Unije na sastanku 9. decembra, saopštio je nešto pre ponoći predsedavajući Saveta ministara EU poljski ministar za evropska pitanja Mikolaj Dovgelevic. Posle desetosatne rasprave Savet ministara noćas se saglasio da je Beograd postigao napredak u dijalogu s Prišinom, da su odnosi „Srbije i Kosova uznapredovali“ i da je na terenu počeo proces povlačenja srpskih barikada. U zaključke ministarskog Saveta ušao je i predlog Austrije da se Srbiji da uslovna kandidatura – „probni status“, saopšteno je posle sastanka.


– Odobravanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU je na dobrom putu da se reši, ali u petak – rekao je noćas u prolazu novinarima nemački državni sekretar za Evropu Verner Hojer, napuštajući sednicu pre njenog kraja.

Većina država članica EU podržava kandidaturu Srbije, ali stav najuticajnije Nemačke još nije poznat.

Kandidaturu Srbije podržavaju: Francuska, Švedska, Grčka, Italija, Kipar, Rumunija, Slovačka, Češka, Portugalija i Luksemburg. Nemački izvori navode da je Holandija bliža stavu Berlina, iako se o kandidaturi Srbije zasad nije jasno odredila.

Prema izveštaju agencija, Brisel želi da pomogne proevropski orijentisane političare i nema za cilj da im dodatno oteža položaj pred predstojeće izbore. Takođe se očekuje i da se situacija na severu KiM popravi do petka.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, izjavio je juče da se napretkom u dijalogu Beograda i Prištine i početkom uklanjanja barikada na severu Kosova stvaraju uslovi da neke države promene stav kako bi Srbija 9. decembra dobila status kandidata za članstvo. Komentarišući austrijski predlog o uslovnom statusu kandidata, on je ocenio da Beč pokušava da „omekša“ stav Nemačke, koja traži od Beograda da učini više u vezi sa severom Kosova. U dilomatskim izvorima pretpostavlja se da će 9. decembra presuditi odluka Berlina.

– I ako ne dobije status kandidata, Srbija mora da nastavi dalje – neće odustati od svoje evropske budućnosti, niti od odbrane legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji – izjavio je juče predsednik Srbije Boris Tadić, uoči sastanka Saveta ministara EU.

Tadić kaže da to ne bi bio „definitivan poraz, nego jedna izgubljena bitka“ i da „do 9. decembra još toga može da se uradi“. On je juče ponovo pozvao Srbe sa severa KiM da uklone barikade.

Pre počeka jučerašnjeg sastanka Saveta ministara EU kao najizvesniji scenario za Srbiju izvori Danasa navodili si dobijanje „uslovljenog statusa kandidata“. To bi, kako nam je objašnjeno u diplomatskim izvorima u Briselu, značilo da će Srbija ovog decembra dobiti političko „zeleno svetlo“ za taj status, ali će konačna odluka biti ostavljena za mart 2012, do kada će morati da se ispune određeni uslovi, svi u vezi s Kosovom. Ovakav stav bi, tvrde izvori Danasa, bio kompromis između većine zemalja članica EU, koje se zalažu da se pozitivna odluka o statusu donese odmah, i onih koje imaju sumnje u spremnost Srbije da ovog trenutka napravi korak bliže ulasku u Uniju. Drugu grupu zemalja predvodi Nemačka, a bliske njoj su Austrija i Holandija, u izvesnoj meri i Velika Britanija.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger izjavio je ranije juče da bi Srbija trebalo da dobije „probni“ status kandidata, koji bi prešao u bezuslovnu kandidaturu, kad primeni sve dogovore postignute s Prištinom.

Verner Hojer je pred jučerašnji sastanak u Briselu rekao da zvanični Berlin još nije doneo konačnu odluku o kandidaturi Srbije i da će to učiniti „kada prouči“ sporazum Beograda i Prištine o prelazima na severu Kosova. On juče nije pominjao zahtev za uklanjanje barikada na severu Kosova.

O Crnoj Gori manje-više ima konsensusa

Državni ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Verner Hojer izjavio je danas u Briselu da je „manje-više postignut konseznus“ o počinjanju pregovora o članstvu Crne Gore u EU polovinom iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari