Sporazum Beograda i Prištine o administrativnim prelazima ne daje odrešene ruke ni Prištini, ni Kforu da uklone srpske barikade na severu Kosova i Metohije.

To je potpuno pogrešna teza i percepcija. Ovim dogovorom se, na potpuno novi način, reguliše funkcionisanje administrativnih prelaza, a ne pitanja barikada, koje su postavljene zbog jednostrane akcije Prištine da preuzme potpunu kontrolu prelaza na Jarinju i Brnjaku. Predsednik Srbije je istovremeno pozvao Srbe da uklone barikade i Kfor na uzdržanost, da nasilno ne uklanja barikade. Postizanjem sporazuma nestali su i razlozi za postojanje barikada. Srbi su ih postavili i sada je vreme da ih uklone – kaže za Danas Goran Bogdanović, ministar za KiM u Vladi Srbije.

Šta će vlast učiniti ako Srbi odbiju da uklone barikade i sprovode briselske sporazume?

– Beograd nema nameru da ide protiv svog naroda, ali je u svakom slučaju uputio jasan stav i poruku oko toga šta treba da se učini. Uklanjanjem barikada na Jagnjenici i Jarinju politički predstavnici kosmetskih Srba pokazali su da su odgovorni ljudi, spremni da poslušaju i sprovedu u delo savete i preporuke državnog rukovodstva. Bez ikakvog odugovlačenja potrebno je ukloniti i preostale barikade. Takođe, Kfor mora da uđe u razgovore sa političkim predstavnicima Srba, da se pridržava statusno neutralnog mandata i kroz saradnju sa srpskim stanovništvom povrati poljuljano poverenje među građanima na severu i uveri ih da neće nijednim potezom ugroziti njihove vitalne interese.

Pozivajući se na međunarodne zvaničnike na KiM, Srbi na severu otvoreno optužuju vlast da je Kfor u dogovoru sa Beogradom izveo akcije na Dudinom kršu i Jagnjenici?

– Odgovorno tvrdim da je to neistina, a sve ostalo su teorije zavere. Srbi sa severa ni otvoreno ni prikriveno ne optužuju vlast da je ona sa Kforom imala dogovor da ova vojna misija silom ukloni barikade na Dudinom kršu i Jagnjenici. Tačno je da je portparol Kfora izrekao tu potpunu neistinu, sa ciljem da unese razdor između kosmetskih Srba i Beograda. Zar zaista ima nekog ko misli da bi državno rukovodstvo rizikovalo živote svojih sunarodnika na Kosovu i Metohiji.

Koliko je u sadašnjoj situaciji realno da Srbi budu u timu za sprovođenje sporazuma, kao što najavljuje Borislav Stefanović?

– Prisustvo Srba sa KiM bilo bi od izuzetnog značaja, ali to je i pitanje njihove slobodne volje. Lično smatram da je od vitalnog značaja za kosmetske Srbe da njihovi predstavnici budu u timu za sprovođenje sporazuma. Time bi se dogovor efikasnije sproveo, ali i predupredili eventualni pokušaji zloupotrebe.

Ako su potpuno uklonjeni uzroci, zbog kojih su Srbi podigli barikade – borba za opstanak u okvirima države Srbije, koje ste letos i vi podržavali, zašto Vlada ne predloži Skupštini izmenu deklaracije od 30. jula, da bi se znalo šta je državna politika?

– Kao što sam rekao, barikade su ispunile svoju svrhu i ostvarile cilj. Sada, kada je eliminisana mogućnost da se kriza na severu Kosova pretvori u nekontrolisanu eskalaciju nasilja, iz koje bi kosmetski Srbi izašli kao gubitnici, barikade su kontraproduktivne. Pozdravljam početak uklanja barikada ali, taj proces bez odlaganja mora biti što pre završen. Neposredni uzroci za izbijanje krize na severu su otklonjeni ali, da se ne lažemo, predstoji nam još puno posla i duga diplomatska borba za zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa. Što se tiče nove deklaracije, nismo želeli njeno usvajanje sa 126 poslanika. Namera nam je da dobijemo što širu političku podršku, a ne samo potrebnu većinu.

Vi živite na KiM, ministar ste u Vladi koja je, prema Ustavu Srbije, dužna da podnosi račun Skupštini, a istovremeno ste i funkcioner DS. Kako komentarišete ocene da unutrašnju i spoljnu politiku Srbije vodi predsednik Republike, a ne Vlada, čime vladajuća većina, kršeći Ustav, u praksi sprovodi predsednički, umesto parlamentarnog sistema, što se sada vidi i na primeru odbijanja skupštinske rasprave o KiM?

– Ne slažem se s vašom konstatacijom, koja ima formu pitanja. Srbija je demokratska zemlja i svako ko smatra da neko radi mimo Ustava, može svoju sumnju proveriti pred Ustavnim sudom. Vlada i predsednik rade svoj posao, pridržavajući se ustavnih nadležnosti. Sasvim logično, ta saradnja je odlična, a nesporan je autoritet i ugled predsednika Tadića, što je od velike važnosti za rešavanje najtežih državnih problema. Dakle, ovde nije reč o kršenju Ustava, nego o sinhronizovanoj saradnji najviših državnih tela.

Na severu samo jedna partija – narod

Vladajuća koalicija tvrdi da barikade drži opozicija preko svojih predstavnika u lokalnoj vlasti. Da li i u kojoj meri DS utiče na Leposavić, gde su na vlasti demokrate?

– Niko nikoga nije optuživao. Pustimo priče da je vlast organizovala barikade – njih su stvorili građani. Na severu KiM postoji samo jedna partija – narod, koji je jednoglasno odlučio da se od jednostranih poteza Prištine brani barikadama. Već sam rekao da su one ispunile svoju svrhu, jer sada imamo pregovore i postignute dogovore. Druga je stvar što pojedine stranke zloupotrebljavaju situaciju u dnevnopolitičke svrhe i već su krenule u predizbornu kampanju.

„Neposlušni“ neće biti kažnjeni

Da li će Ministarstvo za KiM, zbog „neposlušnosti“ lokalnih vlasti na severu, uvesti privremene mere u četiri srpske opštine?

– Privremene mere ne posmatram kao političko sredstvo, nego kao pravni instrument, za čiju primenu su propisane jasne zakonske procedure. Država Srbija bez Srba ne može sačuvati državni suverenitet i integritet, a Srbi bez države Srbije ne mogu opstati na KiM. Te činjenice moraju biti svesni svi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari