– Poslanici vlasti i opozicije juče su u Skupštini Srbije osudili izjavu lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina da će sva deca rođena u Srbiji biti saučesnici genocida u Srebrenici. Pojedini poslanici smatraju da su Ugljaninove izjave posao za tužilaštvo, dok drugi navode da je to pozicioniranje pred izbore.

Teško da normalan čovek može odgovoriti na gluposti i budalaštine koje svakodnevno izgovara Sulejman Ugljanin. Ovo poslednje što je rekao da će ako se ne usvoji rezolucija o osudi genocida u Srebrenici svako dete rođeno u Srbiji biti saučesnik u tom zločinu je posao za tužilaštvo. Taj čovek, zbog bolesne ambicije da bude prisutan u medijima, nanosi ogromnu štetu Bošnjacima“, rekao je juče za naš list Meho Omerović, predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava, komentarišući najnoviju izjavu lidera SDA Sandžaka.

 I Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, smatra da je Ugljaninova izjava loša i ne postoji način da se pozitivno komentariše, jer ide ka pravljenju i utvrđivanju kolektivne krivice.

– Ne mogu deca Srbije nikada biti odgovorna, bez obzira što su neki od njihovih očeva odgovorni za najgore moguće zločine. I zato kada neko braneći predlog Rezolucije o Srebrenici koristi terminologiju kojom će obuhvatiti krivicu buduće generacije, to nije najbolji način, jer time diskredituje i svoje pokušaje – kaže za Danas Stefanović i dodaje da nije video kompletan tekst, ali da je primetio da Rezolucija obiluje terminima koja za većinu poslanika u Skupštini neće biti prihvatljiva.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović smatra da je Ugljaninova izjava pozicioniranje pred naredne izbore. „Nažalost, on nije ni prvi ni poslednji političar sa ovih prostora koji to čini, ali sa tom razlikom jer on nema medijsku zaštitu, kao što je imaju neki drugi. U tom smislu Preokret osuđuje svako dolivanje ulja na vatru koja tinja“, napominje Veselinović.

Podsetimo, Ugljanin je izjavio na konferenciji za novinare da će ukoliko Skupština Srbije ne usvoji Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, svako dete rođeno u Srbiji biti saučesnik u tom zločinu.

– Oni koje je birao narod odgovorni su danas da usvoje rezoluciju kojom će skinuti odgovornost sa svih budućih generacija u čije ime je učinjen genocid. Ako se to ne učini, onda će svako dete samim rođenjem u Srbiji biti saučesnik u genocidu nad Bošnjacima – izjavio je Ugljanin, ponavljajući da će neusvajanjem tog dokumenta država poslati poruku „svim nacionalistima koje štite srpska policija i vojska“ da se genocid isplati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari