– Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je pozive ministrima spoljnih poslova Srbije, BiH, Makedonije i Kosova za učešće na konferenciji „Evropske integracije Zapadnog Balkana: Zajedno možemo bolje“. U saopštenju dostavljenom medijima posle vesti da je Beograd zvanično obavestio šefa kosovske dipolomatije Hašima Tačija da protiv njega postoji pravosnažna presuda, ova nevladina organizacija tvrdi da je „od objavljivanja radne verzije agende skupa u medijima trpela snažne pritiske“, kao i da su joj prethodnih dana upučene pretnje koje „shvata vrlo ozbiljno, ali ima poverenja u nadležne institucije“.

Još koliko juče tokom dana, izvršni direktor ove nevladine organizacijeNaim Leo Beširi za Danas je rekao da je poziv je upućen na adrese četiri ministarstva spoljnih poslova, a pozvano je još dvadeset predstavnika državnih institucija, diplomatskih predstavništava, organizacija civilnog društva i stručnjaka, tako da je interesovanje razumljivo. Konferencija je planirana još pre tri godine, a njeno organizovanje počelo je prošle godine. U međuvremenu bili su izbori na koje Omladinski odbor za obrazovanje nije mogao da utiče te je šefu kosovske diplomatije upućen poziv isto kada i drugima, kaže za Danas Naim Leo Beširi, izvršni direktor Omladinskog odbora za obrazovanje, odgovarajući na pitanje kako komentariše ogromno interesovanje zbog poziva šefu kosovske diplomatije Hašimu Tačiju da učestvuje na skupu koji ta nevladina organizacija organizuje u Beogradu 24. aprila.

Upitan kako ocenjuje izjave srpskih zvaničnika da bi Tači mogao da bude uhapšen ako dođe u Beograd, Beširi navodi da je politikolog po obrazovanju i veruje u institucije, tako da ima „puno poverenje u državne institucije naše zemlje da će raditi ono što smatraju da je u interesu Srbije“.

Odgovarajući na pitanje može li Omladinski odbor kao organizator da garantuje bezbednost šefu kosovske diplomatije i ostalim predstavnicima Prištine, Beširi navodi da je „za bezbednost građana Srbije i stranaca zaduženo nadležno ministarstvo“.

– Omladinski odbor za obrazovanje stoji na raspolaganju svim državnim institucijama i poštovaće bezbednosne smernice, a sama poseta organizovaće se u skladu sa protokolima koji su propisani briselskim ugovorom.

Upitan koji su osnovni ciljevi skupa na koji je pozvan i Tači, naš sagovornik precizira da je konferencija „EU integracije Zapadnog Balkana: zajedno možemo bolje“ završni događaj u okviru trogodišnjeg programa „Omladinski ambasadori pomirenja“, čija je ideja da „podstakne multiperspektivni pristup diskusijama o neophodnim reformama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje bivše Jugoslavije“.

– Smatramo da je razmena iskustava među mladim ljudima poreklom iz susednih zemalja, od kojih se svaka nalazi u različitoj fazi tranzicije, od koristi za rađanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti. Verujemo da je jedino na ovaj način moguće doći do mirnog rešavanja sukoba i zajedničkog evropskog napretka regiona. U tri godine 125 mladih profesionalaca iz Srbije, BiH, Makedonije i Kosova prošlo je kroz program i organizovalo 110 vršnjačkih edukacija za preko 3.000 kolega, studenata i učenika iz njihovih sredina, preko 200 medijskih pojavljivanja promovišući regionalnu saradnju i napisali su 110 eseja na temu kako lično mogu da doprinesu regionalnoj saradnji i pomirenju. Drugim rečima, cilj konferencije je da se uputi apel vladama u regionu da tešnje sarađuju na polju evropskih integracija jer će tako njihov glas biti jači, a građani će time više benefitirati – zaključuje Beširi.

 

Beograd obavestio Tačija o mogućem hapšenju

– Povodom zahteva da kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači 24. aprila poseti Beograd, beogradski oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević obavestio je juče kosovske vlasti da protiv Tačija postoji pravnosnažna sudska presuda, rečeno je Danasu u Kancelariji za KiM. U Kancelariji objašnjavaju da je „presuda Tačiju pravno obavezujuća i da bi on bio zadržan pri prvom kontaktu sa bilo kojom službom nadležnom za sprovođenje zakona i izveden pred nadležni sud“. Priština je, kako nam je rečeno, prekjuče podnela zvaničan zahtev za Tačijevu posetu Beogradu.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari