– Briselski sporazum je u vreme potpisivanja zaista bio neka vrsta preokreta i prvi, istorijski korak ka pomirenju Beograda i Prištine – šire srpskog i albanskog naroda. Ali, njegove ekonomske posledice unutar Kosova i Metohije i ranije su izazivale strahovanja da će finansijski i egzistencijalno uticati na položaj Srba na KiM i pokrenuti njihovo novo iseljavanje iz ekonomskih i bezbednosnih razloga – kaže za Danas Nenad Rašić, predsednik Progresivno demokratske stranke, poslanik u Skupštini Kosova i bivši kosovski ministar za rad i socijalna pitanja u dve vlade Hašima Tačija.

Rašić kaže da je više puta ukazivao da će Briselski sporazum, u vreme čijeg potpisivanja je bio ministar u Vladi Kosova, „skinuti sa platnih lista više hiljada Srba, koji su radili u srpskim institucijama“.

– Odredbama Briselskog sporazuma predviđeno je gašenje MUP, Civilne zaštite i drugih, kako kažu, „paralelnih“ srpskih institucija. Mi nismo napravili plan da amortizujemo taj negativan ekonomski efekat ovog sporazuma, što može dugoročno da dovede do iseljavanja Srba sa KiM. Poslednjim sporazumom imamo faktički uklanjanje 483 pripadnika Civilne zaštite. To su 483 porodice. Kada sam od Edite Tahiri i Marka Đurića tražio da mi pojasne kako će ti ljudi moći da se premeste ili zaposle u civilnim službama, dobio sam šturo objašnjenje da će aplicirati kod raznih agencija koje su pri kosovskim institucijama, kakve sada ne postoje na severu – objašnjava Rašić.

On ističe da je i poslednjih godinu i po na terenu tendencija da se i srpsko zdravstvo na KiM „ugasi ili da minimizira kapacitete“

– U domovima zdravlja više nema ničeg osim lekara stručnjaka, koji nemaju čime da leče. Svi pacijenti, osim sa kijavicom, leče se po privatnim bolnicama. Niko ne zna šta se događa, niti nas neko o tome obaveštava. Srbi na KiM moraju da utiču na političare koji pregovaraju u Briselu, da znaju šta je sve potpisano, a ne da se od njih krije prava istina. Ukoliko nemamo pravo da utičemo na to šta će nam se desiti, ne vidim kako bismo iz ovoga mogli da izvučemo nešto dobro. Briselski sporazum, u celini, za kosovske Srbe može biti fatalan – smatra Nenad Rašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari