Skup podrške projektu „Beograd na vodi“, održan juče ispred Skupštine Srbije u vreme rasprave o tom projektu, bio je spontan i nije prijavljen policiji, kažu za Danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ne odgovarajući na pitanje zašto nije onemogućen imajući u vidu da zakon propisuje obavezu prijave svakog skupa. Oni, međutim, dodaju da se taj skup ni u jednom trenutku nije odvijao na saobraćajnicama, već isključivo na trotoaru, te stoga nije ni bilo ometanja saobraćaja i građani su se mirno razišli. Sudeći prema fotografijama, ipak, deo okupljenih građana nalazio se i na ulici ispred Skupštine.

U MUP-u dodaju i da je istovremeno, pored Narodne skupštine, održan skup u pokretu građana koji se zalažu za zabranu abortusa, a koji su imali odobrenje gradskog Sekretarijata za saobraćaj da privremeno obustave saobraćaj u neposrednoj blizini Narodne skupštine.

Ispred zgrade parlamenta juče se okupilo više stotina građana, koji nisu nosili stranačka obeležja, a rekli su da su tu došli da podrže projekat „Beograd na vodi“. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo „Volimo Beograd“, „Vučiću, uhapsi ih sve“, „BGH2O za moderan Beograd“, „Beograd budućnosti“…

Zakon o okupljanju građana, koji se nalazi na sajtu MUP Srbije, propisuje da prijavu za održavanje javnog skupa sazivač podnosi MUP-u – organizacionoj jedinici na području održavanja javnog skupa – najkasnije 48 sati pre vremena za koje je okupljanje zakazano. „Javni skup koji se održava bez prethodne prijave, nadležni organ će onemogućiti i preduzeti mere za uspostavljanje javnog reda i mira“, navodi se u Zakonu o okupljanju građana.

Takođe, istim zakonom jasno je rečeno i da se javni skup ne može održavati u blizini Narodne skupštine „neposredno pre i u vreme… zasedanja“. Imajući u vidu da su juče poslanici raspravljali o leks specijalisu o Beogradu na vodi, građanima i da su prijavili skup podrške tom projektu, sudeći prema zakonu, ne bi moglo biti odobreno okupljanje ispred skupštine.

Ovo nije prvi put da građani i nadležni organi ne poštuju Zakon o okupljanju građana. Podsetimo, ni skup podrške izboru nove Vlade Srbije, održan 27. aprila ispred zdanja Narodne skupštine, tokom kojeg se građanima obratio premijer Aleksandar Vučić, nije bio prijavljen u skladu sa zakonom. Iz MUP-a su i tada našem listu poručili da su se građani „spontano okupili ispred Doma Narodne skupštine“. Skup je bio održan u vreme rasprave o ekspozeu premijera Vučića.

Da taj skup nije bio organizovan, međutim, teško je bilo poverovati, jer je ispred zgrade parlamenta bila postavljena bina sa koje se tek izabrani premijer obratio okupljenima, a simpatizeri SNS organizovano su stizali autobusima iz drugih gradova Srbije.

Takođe, ovog 24. marta, kada je obeležavana 16. godišnjica NATO bombardovanja, prvo je objavljeno da policija nije dozvolila okupljanje i performans pristalicama radikala Vojislava Šešelja ispred Generalštaba. Međutim, nakon što su oni spalili zastave NATO, Kosova i EU i koškanja sa pripadnicima Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, koji su izvodili svoj performans, ministar Nebojša Stefanović saopštio je da miting radikala ipak nije bio zabranjen.

Protiv vlasti – sporni

Aktiviste inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ koji se protive projektu „Beograd na vodi“, legitimisali su nedavno pripadnici Komunalne policije dok su ispred Gradske uprave delili glasilo te inicijative i ispisali zapisnik o prekršaju, iako su aktivisti za to imali zvanično dobijenu dozvolu od MUP-a. Komunalna inspekcija navela je da zapisnik „o prekršaju“ ispisuje zbog „deljenja reklamnog materijala“, iako su članovi inicijative pokazali dozvolu policije u kojoj je navedeno i da skup podrazumeva i „deljenje informativnog materijala o razvoju grada“, koji je u celosti dostavljen nadležnima koji su dozvolu izdali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari