Demokratska stranka (DS) saopštila je da nije tačno da neće kritikovati Vladu Srbije u naredna dva meseca, već da neće izazivati nestabilnost i biti destruktivna jer mogućnost dobijanja datuma za početak pregovora DS vidi kao krunu svoje dvadesetogodišnje politike.


Istovremeno, Liberalno demokratska partija juče je, povodom mogućnosti održavanja referenduma o sporazumu iz Brisela istakla da je on usvojen u Skupštini Srbije zahvaljujući proevropskoj opoziciji. LDP je ocenio da je Srbija izgubila previše vremena i da bi svako dalje kalkulisanje vlasti i opozicije samo dodatno ugrozilo perspektivu zemlje.

„Politika DS oduvek je bila Srbija kao članica Evropske unije. Zbog toga, mogućnost dobijanja datuma za početak pregovora u junu vidimo kao krunu svoje dvadesetogodišnje politike i DS neće učiniti ništa da tu mogućnost ugrozi“, navodi se u saopštenju te stranke.

DS je to saopštenje izdala povodom informacija pojedinih medija da se na Predsedništvu te stranke raspravljalo o zahtevu predsednika Dragana Đilasa da u naredna dva meseca demokrate ne kritikuju Vladu Srbije i da je taj sastanak završen bez zaključaka.

Istovremeno, Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je juče da je referendum o Briselskom sporazumu pokušaj da se odloži njegova primena i pozvala najviše predstavnike Srbije da učine sve kako bi bilo primenjeno ono što su dogovorili Beograd i Priština.

LDP je u saopštenju navela da je obaveza opozicije da se suprotstavi referendumu, koji je danas najveća prepreka dobijanju datuma jer je jasno da će Evropska unija nastaviti proces evropskih integracija tek pošto sporazum bude primenjen.

„Referendum nije ništa drugo nego pokušaj odlaganja realizacije sporazuma, koji je usvojen velikom većinom glasova narodnih poslanika čime je stavljena tačka na tu temu“, naveo je LDP.

Ta stranka je zbog toga zatražila od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da „momentalno učine sve kako bi došlo do implementacije onoga što je dogovoreno, a od opozicije da ne kalkuliše nego da izvrši dodatni pritisak na vlast da i oni dobri efekti dogovora u Briselu ne bi bili izgubljeni“.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je juče posle razgovora sa predstavnicima Srba sa severa Kosova da sporazum sa Prištinom mora da se sprovede i da niko nema prava da „vuče Srbiju u dalju propast“.

Dačić je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa severa Kosova rekao da je jasno da referendum o briselskom sporazumu za njih nije opcija.

„Očigledno je da su ocenili da narod Srbije drugačije misli“, kazao je premijer i izrazio uverenje da vlada ima većinsku podršku naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari