Najavljujući da neće podržati program nove Vlade Srbije i da neće glasati za novi kabinet, poslanici opozicije ocenili su juče, tokom rasprave u Skupštini Srbije, da predloženi ministri ne ulivaju poverenje, kao i da su rokovi, koji su postavljeni pred novu vladu – nerealni.


S druge strane, poslanici vladajuće koalicije pohvalili su juče hrabrost premijera da ne smanjuje penzije, već da sredstva za oporavak budžeta pokuša da nađe na druge načine. Takav stav juče je izneo upravo bivši ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin i poslanik SDA. On je rekao i da je nezadovoljan zastupljenošću bošnjačkih stranaka u novoj vladi.

Govoreći o Vučićevom ekspozeu, Nenad Čanak, šef poslaničke grupe LSV, rekao je da se u najvećem delu slaže sa predloženim programom, ali da istovremeno sumnja da su rokovi koje je naveo mandatar nerealni. On je zamerio Vučiću što ni jednom jedinom rečju nije spomenuo Vojvodinu.

„Vojvodina je značajna za Srbiju, jer je primer dobrih međunarodnih odnosa i dobrih evropskih tradicija“, ukazao je Čanak i dodao da ekonomski deo programa zaslužuje pažnju.

Najavljujući da koalicija okupljena oko NDS neće podržati izbor nove Vlade Srbije, Marko Đurišić, šef poslaničke te grupe, rekao je da predloženi ministri ne ulivaju poverenje da će vlada ostvariti ciljeve koje je mandatar Aleksandar Vučić izneo pred poslanike.

„Uvereni smo da vlada neće imati kapaciteta da reši probleme“, rekao je Đurišić i upitao zašto u prethodnih 500 dana nisu doneti zakoni koji se sada najavljuju da će biti doneti za 100 dana.

Šef poslaničke grupe DS Dragan Ðilas tvrdi da mandatar nije predstavio novu već rekonstruisanu vladu, da je ta vlada plod kompromisa i da su na njeno formiranje imale uticaj velike sile, te da će sva vlast biti u rukama budućeg premijera. On je rekao da očekuje da će do rekonstrukcije vlade doći za oko godinu dana.

U tom kontekstu, naveo je da su u novoj vladi mesto zamenili Vučić i dosadašnji premijer Ivica Dačić, kao i ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić, a sve to je, kako tvrdi, moglo da se uradi bez izbora i bez gubljenja vremena.

„Dešavalo se da ministri promene resore, ali da se dva ministra zamene kao sličice na Terazijama, to se nikada nije desilo“, naveo je Ðilas.

Njegova zamerka je i da ministri koji će se baviti ekonomijom i privredom nemaju iskustva u realnoj privredi.

Dragan Marković Palma, lider JS, pozvao je sve u Srbiji da pomognu budućem premijeru i vladi kako bi program bio sproveden. „Svi treba da pomognemo. Danas ne treba da se delimo na vlast i opoziciju, to treba samo u izbornoj kampanji. Ako tako ne radimo, ništa nećemo uraditi. Takve stvari su se dešavale ranijih godina i takvo ponašanje je unazadilo Srbiju“, rekao je Marković.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Milan Krkobabić pohvalio je juče Aleksandra Vučića za „hrabrost“ što se odlučio da ne smanjuje penzije, već da sredstva za oporavak budžeta pokuša da nađe na druge način. On je istakao i da podržava razvoj privatnog sektora i ocenio da se javni sektor mora transformisati i dovesti u realne okvire.

Poslanik SPS Ðorđe Milićević uveren je da će Vlada Srbije pokazati kvalitet, efikasnost, odgovornost i posvećenost za poslove za koje je preuzela odgovornost. „Ekspoze sadrži jasne i precizne rokove i dinamiku, što govori o ozbiljnosti i odgovornosti pristupa vlade. Ciljevi su vrlo jasni, realni i ostvarivi“, rekao je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari