Predstavnici Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke negiraju za Danas tvrdnje premijera Aleksandra Vučića da neke opozicione partije spremaju Sašu Jankovića, zaštitnika građana za predsedničkog kandidata na sledećim izborima. S druge strane, predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara ocenjuje za Danas da ta mogućnost nije isključena, jer opozicija želi popularnost kakvu ima Sašu Janković.

„Predsednik Vlade svojom izjavom pokazuje da ne zna šta je funkcija nezavisnih institucija, i da ne mari za njihovu nezavisnost“, ističe za Danas Bojan Pajtić, predsednik DS. On napominje da je posao premijera da obezbedi da „prestane besomučna hajka na ombudsmana, izašla iz njegove kuhinje, a ne da politizuje na najbanalniji način to što mu se ne dopadaju nalazi i ocene zaštitnika građana“. Sagovornik Danasa ukazuje i da je posao zaštitnika da upozorava vlast na kršenje prava građana, a posao izvršne vlasti nije da ombudsmana blate, već da ga poslušaju“.

„Ja, zaista ne znam da li Saša Janković ima političke ambicije. A njegove nastupe vidim isključivo u svetlu funkcije koju obavlja. Uopšte ga ne vidim kao nekog ko zastupa nekakve političke stavove“, ističe za Danas Marko Đurišić, šef poslaničkog kluba SDS u Skupštini Srbije.

Sagovornik Danasa napominje da je premijerova izjava o Saši Jankoviću kao predsedničkom kandidatu za izbore pokušaj skretanja teme kako bi se zaštitnik građana predstavio kao politička figura.

„Kada bismo sada pričali o tome da li hoćemo ili nećemo da kandidujemo Sašu Jankovića za nekakve izbore, išli bismo na ruku Srpskoj naprednoj stranci koja njegove nastupe želi da predstave kao političke. On meni uopšte ne deluje kao politički akter, odnosno nema političke nastupe, već se bavi svojim poslom. SNS očito nije u stanju da shvati da nije sve politika“, zaključuje Marko Đurišić za Danas.

Goran Ješić, potpredsednik Demokratske stranke ocenjuje za Danas da je priča Aleksandra Vučića o Jankoviću kao vođi opozicije izmišljena.

„Ne vidim uopšte kontekst te priče – da li je Saša Janković kandidat opozicije za predsedničke izbore. Sa njim o tome niko nije ni razgovarao, a i to je njegova privatna odluka. Ko god u ovoj zemlji pokušava da zaštiti institucije države biva proglašen neprijateljem broj jedan. Ja ne štitim Sašu Jankovića već zaštitnika građana, a on, čini mi se, dobro radi svoj posao“, zaključuje Ješić za naš list.

Dragan Šutanovac, funkcioner DS napominje za Danas „režim bezuspešno pokušava da sukob unutar svojih redova oko njihovog kandidata za predsednika Srbije prebaci na DS i ombudsmana“.

„U trenutku kada se širom Srbije širi nasilje prema svima koji drugačije misle i govore, pa i prema ombudsmanu, vlast pokušava da u fokus pažnje postavi temu koja ne postoji“, ističe Šutanovac.

 

Pastor: Opozicija želi Jankovića zbog popularnosti



„Mislim da je zaštitnik građana kao institucija veoma bitna za postojanje vladavine prava u tranzicionim društvima. Institucija zaštitnika građana ne sme se napadati bez preke potrebe. Kada je reč o njegovom radu, o tome će se poslanici izjasniti u Skupštini Srbije kada na dnevni red dođe godišnji izveštaj o radu Saše Jankovića, kao i drugih nezavisnih regulatornih tela. Veoma je pozitivno što parlament u poslednje vreme raspravlja o tim izveštajima, što se ranije nije dešavalo“, ocenjuje za Danas Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM u Skupštini Srbije. Komentarišući izjavu premijera Vučića o tome da opozicija priprema Jankovića za predsedničkog kandidata, Danasov sagovornik kaže da to nije nemoguće. „Zaštitnik građana ima određenu dozu popularnosti i nije isključeno da određene političke partije koje tu popularnost trenutno nemaju žele u prvi plan da isture nekoga ko tu popularnost u određenim sferama društva ima. Opet kažem, šta će se dogoditi u međuvremenu, ne možemo znati. Ja ne znam da li on ima političke ambicije“, zaključuje Pastor.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari