Predsedništvo Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) pokreće postupak za smenu Emira Elfića sa mesta predsednika te stranke. U saopštenju za javnost navedeno je da je rukovodstvo BDZ, pre pet dana, donelo odluku da od svog predsednika zatraži da podnese ostavku u roku od 48 sati, jer je „u proteklom periodu rukovodio strankom suprotno cilju njenog osnivanja, programa i interesa BDZ“ i da učestalo krši Statut partije.

Elfiću je ostavljena mogućnost da zadrži mandat narodnog poslanika, ali pošto nije podneo ostavku pokrenut je postupak za njegovu smenu. Elfić odbacuje optužbe i tvrdi da je na sceni „agresija na stranku na čijem je on čelu“ i za to optužuje „predstavnike Islamske zajednice“. BDZ spada u „mlađe“ bošnjačke stranke i bliska je muftiji Muameru Zukorliću, koji je Elfićev zet. Poslednjih meseci bilo je vidljivo udaljavanje njih dvojice, a poznavaoci sandžačkih prilika smatraju da je pravi razlog za pokretanje inicijative za Elfićevu smenu činjenica da se on „otrgao“ muftijinoj kontroli.

Predsedništvo BDZ svom predsedniku zamera da za dve i po godine postojanja partije nije sazvao nijednu stranačku skupštinu, da su održane samo dve sednice Glavnog odbora, da sednice predsedništva nikada nisu održane u punom sastavu, nema zapisnika niti pravosnažnih odluka, nije donet finansijski plan stranke niti je predsednik podneo finansijske izveštaje. Stranačke kolege predsedniku BDZ na dušu stavljaju da se nakon izbora distancirao od „baze stranke“, da je bez saglasnosti organa stranke pregovarao o stvaranju koalicija sa predstavnicima SDA i SDP, da „permanentno koketira sa otvorenim protivnicima stranke“, da pokušava da BDZ pretvori u interesnu zajednicu, da nikada nije uspostavio komunikaciju sa članovima užeg rukovodstva, osim sa ličnim prijateljima i da je zahvaljujući njemu potpuno prestao rad mladih ove partije.

U saopštenju dostavljenom medijima, Elfić međutim, tvrdi da njegovu ostavku žele pojedinci iz Islamske zajednice za čiju autonomnost se ta stranka „zalagala i borila i od čega nikada nije odustala, pa ni u kriznim trenucima“. „Bez autonomnosti institucija verskih, političkih i kulturnih, bošnjačka zajednica srlja u ambis“, naveo je Elfić, koji tvrdi da su proteklih dana pojedinci koji ga podržavaju izloženi pretnjama. „Potpuno je jasno da je sve što sam činio i što činim u interesu Bošnjaka i svih građana, a sve to sa težnjom izgradnje jednog potpuno novog i zdravijeg političkog ambijenta za dobrobit svih koji u Sandžaku žive“, navodi Elfić, koji optužuje svoje protivnike da su, osnivanjem fantomskih stranačkih organa, oni kršili proceduru i blokirali rad BDZ. On poručuje da će „i ubuduće voditi dostajanstvenu i principijelnu politiku ne odustajući ni od jednog programskog načela za koje sam se do sada borio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari