MUP Kosova, Euleks i Kfor razgovaraće ove sedmice o tome kako treba rešavati situaciju na severu Kosova, odnosno da li i kada treba početi akciju uklanjanja barikada.

U slučaju da se Srbi, koji blokiraju prelaze i saobraćajnice, suprotstave nasiljem, vratiće im se istom merom – kaže Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova, za Danas.

Šta je sledeći korak MUP Kosova na severu?

– Treba smiriti tenzije, jer se život mora vratiti u normalu. Razgovaraćemo s Euleksom i Kforom o tome šta ćemo s barikadama.

Hoćete li ići na uklanjanje barikada?

– O tome će se razgovarati, jer je to u nadležnosti Kfora i Euleksa. Ukoliko bude potrebno, pružićemo im našu pomoć. Ljudi moraju da imaju normalnu slobodu kretanja i snabdevanja. Oni ne mogu biti taoci raznih kriminalnih grupa.

Koji je to trenutak kada će se doneti odluka o uklanjanju barikada?

– Još ne znam. Tokom ove sedmice razgovaraćemo o mogućim opcijama s Kforom i Euleksom.

Da li je situacija s barikadama i prelazima Jarinje i Brnjak, koji ne funkcionišu, održiva?

– Nije održiva i mora se misliti o dobrobiti građana severa Kosova, koji su taoci kriminalnih i političkih radikalnih grupa. Upravo zbog običnih građana pokušaćemo da što pre deblokiramo situaciju. Kada je reč o uvozu i izvozu robe, situacija nije toliko dramatična, jer postoje drugi međugranični prelazi preko kojih trgovina može da se odvija.

Plašite li se da će doći do nasilja, ako se Srbi suprotstave uklanjanju barikada?

– Ne bi trebalo. To je, ponavljam, u nadležnosti Kfora i Euleksa. A, ako bude nasilnih demonstranata, vratiće im se istom merom. Ističem da te akcije nisu i neće biti orijentisane prema građanima, nego prema ljudima koji imaju kriminalni pedigre.

Da li to znači da će se na pucnje odgovoriti pucnjima?

– Verovatno. Ni Kfor ni policija Euleksa neće samo skrštenih ruku gledati šta se dešava.

S obzirom na to da u Prištini stalno govore da barikade organizuju kriminalci, zašto oni još nisu uhapšeni?

– O nekima od njih vodi se istraga, neki su identifikovani i za njih se još upotpunjuju dosijei, a neki su pobegli ili u Srbiju ili u Crnu Goru. To je proces u kojem će Euleks zajedno s Policijom Kosova i uz pomoć Kfora da istraje. Morate znati da hapšenje na severu nije lako izvesti. Ti kriminalci imaju razna mesta za skrivanje i razne ljude koji ih podržavaju, tako da takve operacije mogu da budu veoma zahtevne.

Ima li planova za novu akciju ROSU na severu Kosova?

– Ne, jer je ovaj plan zajednički napravljen s Euleksom i Kforom. Sve je utanačeno i poštuje se u potpunosti. Mi nemamo nikakve planove u vezi s tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari