Delegacija visokih zvaničnika Evropske unije, na čelu s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, počela je juče po podne jednodnevnu posetu Beogradu sastankom s predsednikom srpske vlade Mirkom Cvetkovićem i porukom da je ova godina ključna za put Srbije ka članstvu u EU. S Barozom je iz Brisela doputovala brojna delegacija, u kojoj su bili i komesar za proširenje Štefan File i direktor za Istočnu Evropu i zapadni Balkan Miroslav Lajčak.


Posle razgovora u Nemanjinoj 11, premijer Cvetković je na zajedničkoj konferenciji s Barozom naveo da je s predstavnicima EU razgovarao o onome što je do sada urađeno i šta treba da se uradi u procesu približavanja Srbije punopravnom članstvu u Uniji. Kazao je da su glavne teme susreta bile reformska zakonska regulativa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma pravosuđa, popis na Kosovu i lažni azilanti. „Srbija će da učini sve kako bi smanjila broj lažnih azilanata. Predao sam pismo predsedniku Barozu o merama koje preduzimamo i koje ćemo preduzeti“, istakao je Cvetković.

Barozo je naglasio da je ova godina ključna za put Srbije ka EU. „Podržavam napore Srbije, na pravom ste putu. Ali, vreme teče i rešenje je u vašim rukama“, poručio je Barozo. Prema njegovim rečima, kriterijumi za članstvo Srbije u EU moraju biti ispunjeni, a među njima su saradnja s Haškim tribunalom, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i ekonomske reforme.

Posle sastanka u Vladi Srbije, Cvetković i Barozo, u pratnji Filea i Lajčaka, svečano su otvorili Euroinfo centar u beogradskom Domu omladine, gde je zatim organizovana debata s građanima o evropskim integracijama. Nakon toga, predveče, visoki zvaničnici EU razgovarali su i s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović i predsednikom Republike Borisom Tadićem.

Barozo je predstavnicima vlasti u Beogradu preneo snažnu podršku procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji, ali je i jasno zatražio da dodatno ubrzaju reforme, pre svega u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a na dnevnom redu su bili i saradnja s Haškim tribunalom i dijalog Beograda i Prištine. Uoči dolaska u srpsku prestonicu, Štefan File je upozorio da je jun praktično rok do koga bi Srbija trebalo da završi najveći deo posla na kandidaturi, jer će tokom leta u Briselu ocenjivati spremnost zemlje za naredni korak u integracijama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je ranije juče da će se tokom Barozove posete razgovarati o šansama da Srbija ostvari status zemlje kandidata za članstvo u Uniji. Ovo je druga poseta predsednika Evropske komisije Srbiji, a dolazi u trenutku kada Srbija pokušava da obezbedi status kandidata do kraja ove godine.

Prema Dežerovim rečima, u razgovoru će biti reči i o tome šta je učinjeno i šta preostaje da se učini, jer nema mnogo vremena do 12. oktobra, što je rok u kojem će EK definisati mišljenje o mogućnosti uspeha srpske kandidature. On je za RTS rekao da je želja Brisela da se ohrabre vlada i parlament u Beogradu da „krenu napred“ u rešavanju ozbiljnih pitanja, jer su reforme složene u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i kada je reč o restituciji i pojednostavljenju procedure za domaće i strane investitore.

Dežer je istakao da je želja „ne samo da se zakon usvoji u parlamentu, već i da počnu da se primenjuju te reforme, da građani ovde u Srbiji vide efekat“ i da pravosuđe bolje funkcioniše i da je potrebno razgovarati sa vladom o tome kakve su šanse da se taj proces pokrene napred.

Među temama posete Baroza, Filea i Lajčaka jeste rešavanje problema lažnih azilanata, koji ugrožavaju bezvizni režim. Predstavnici srpskih vlasti su pripremili predlog za rešavanje tog problema i očekuju pozitivan odgovor Brisela. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je ovih dana najavio pooštravanje kontrole na granicama, ali „isključivo bez kršenja ljudskih prava nacionalnih zajednica koje daju najveći broj azilanata“.

Predsednik EK Barozo, komesar File i direktor Lajčak danas će posetiti Kosovo, gde će razgovarati s najvišim zvaničnicima. Predviđeni su susreti s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem, kao i poseta „srpskoj“ opštini Gračanica gde će, kako je najavljeno, predsednik Barozo postaviti kamen-temeljac nove zgrade opštinske uprave. Evropska delegacija potom odlazi u Tiranu. U prvom delu regionalne turneje Zapadnim Balkanom, u prvoj polovini aprila, visoki zvaničnici EU bili su Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

Sve o EU u Domu omladine

U Euroinfo centru u Domu omladine u Beogradu, građani Srbije će moći da saznaju kakve će promene u svakodnevnom životu doneti približavanje EU i koje su prednosti tog procesa za Srbiju. Moći će da saznaju i kakvi su interesi EU „da ima Srbiju u našoj grupi zemalja“, objasnio je juče šef Delegacije EU Vensan Dežer. Građani će moći sva ta pitanja da postavljaju i da dođu i pogledaju baze podataka, a biće organizovan i kviz da ispitaju svoje znanje o EU, najavio je Dežer za RTS. Centar će biti otvoren šest dana u sedmici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari