Strategijska vojna konferencija za partnere je izuzetno jako bezbednosno pokrivena, ali građani Srbije to neće osetiti. Neće biti zatvaranja ulica u Beogradu i ometanja normalnog života, kaže za Danas Tanja Miščević, državna sekretarka srpskog Ministarstva odbrane, povodom Strategijske vojne konferencije za partnere, koja će u Beogradu biti održana od 13. do 15. juna.


Sagovornica Danasa dodaje da svi koji su uključeni u bilo koji segment organizacije ovog skupa se sastaju već godinu dana i dogovaraju sve elemente, od „banalnih“ pitanja, kao što je ko i kad šalje pozivnice do suštinskih, kao što je bezbednost. Miščević naglašava da su troškovi organizacije konferencije oko 200.000 evra i pokriva ih Saveznička komanda za transformaciju NATO, kao organizator.

– Srbija nije organizator, već domaćin. Naši troškovi su oko 700.000 dinara, i pre svega su namenjeni za transport i logistiku. Sve je to već predviđeno ovogodišnjim budžetom – naglašava Miščević.

Ona dodaje da je tema skupa pokušaj da se nađu odgovori na globalne izazove u svetu.

– Ukoliko je neprijatelj globalno otopljenje, odgovor države ne može biti isti kao odgovor na bezbednosne izazove tokom Hladnog rata, kada je glavna pretnja bila mogućnost konvencionalnog rata. Najveći bezbednosni izazovi i pretnje u svetu sada su mogućnost unutrašnjih sukoba, ali i asimetrične pretnje, kao što su terorizam, krijumčarenje i organizovan kriminal – ukazuje naša sagovornica.

Miščević ističe da Srbija mora da bude deo globalnog bezbednosnog sistema, stabilan partner, učesnik u mirovnim misijama EU i UN, ali i da bude i prisutna kada se raspravlja o svim tim bezbednosnim pitanjima.

– Od 69 pozvanih država, 55 se odazvalo. Neće doći države severne Afrike, zbog nemira u tom području, kao i udaljene zemlje, kao što su Indija ili Argentina, s kojima nemamo pojačanu vojnu saradnju. Ukupno će biti 18 načelnika generalštabova i desetak zamenika načelnika, dok su ostalo izaslanici generalštabova – objašnjava Miščević.

Kao pokazatelj dobre saradnje i partnerstva u regionu, sagovornica Danasa navodi podatak da će konferenciji prisustvovati svi načelnici zemalja u regionu. Prisustvovaće, između ostalih, načelnik GŠ Belorusije, kao i zamenik načelnika GŠ Vojske Ruske Federacije. Ona dodaje da je reč o najvišem vojnom skupu u svetu ove godine, što jeste veliki izazov za srpske službe bezbednosti, ali i za protokol i čitavo Ministarstvo odbrane, koje je moralo da organizuje konferenciju u skladu sa standardima koji su postignuti na prethodne četiri.

– Posao organizovanja nadgleda Saveznička komanda za transformaciju NATO, kako bi svi segmenti konferencije, pa i bezbednost, bili na određenom nivou – ističe Miščević.

Na pitanje kako komentariše navode opozicije da država pokušava da „sakrije“ ovaj skup, Miščević kaže da je od trenutka kada je planirana ova konferencija, ta informacija bila objavljena.

– Važno je biti precizan. Ovo nije NATO samit. Kada neko kaže NATO samit, to govori o njegovom velikom nepoznavanju stvari. NATO samit je najviši politički skup te organizacije, koji okuplja članice Severnoatlantskog saveza i organizuje se uvek u državi članici. Srbija ne može biti organizator NATO samita jer nije članica tog saveza – naglašava Tanja Miščević.

Koliko NATO, toliko Rusija, Istanbul, Mediteran

Na pitanje Danasa koliko će ova konferencija približiti Srbiju NATO, Tanja Miščević kaže da će je na isti način približiti koliko i Ruskoj Federaciji, Istanbulskoj inicijativi ili Mediteranskom dijalogu.

– Srbiji može da pomogne u odnosima s NATO zapravo to što organizacijom ove konferencije možemo da dokažemo da smo kredibilni, stabilni i da se mogu osloniti na nas kada je reč o organizovanju ovakvih skupova – naglašava Miščevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari