Demokratska stranka hoće da pregovara sa Novom demokratskom strankom o saradnji u Vojvodini – odgovor je predsednika DS Bojana Pajtića na jučerašnje upozorenje NDS Borisa Tadića da je nemoguće nastaviti pregovore o vojvođanskoj vladi dok se DS „ne konsoliduje“. U Ligi socijaldemokrata Vojvodine, strateškom partneru NDS, za Danas kažu da ovakav stav Tadićeve stranke „dramatično komplikuje“ dalje pregovore, ali da se LSV Nenada Čanka iz njih neće povući.

Bojan Pajtić u izjavi za Danas kaže da je stav DS u vezi saradnje s NDS na nivou Vojvodine jasan i nedvosmislen.

– Pokrajinski odbor i Predsedništvo DS doneli su jednoglasne odluke da se pregovara sa NDS o saradnji u Pokrajini. Tema je previše ozbiljna da bi se na osnovu polurečenice bilo kog pojedinca napustili pregovori. Uostalom, nije sporna kvalifikacija Branislava Lečića da je Aleksandar Vučić inteligentan čovek. On to, naprosto, jeste. Sporan je, međutim, način na koji Vučić vodi vladu i zemlju, jer, sada je već svima očigledno, ta vlada ne isporučuje rezultate, a život svakog građanina pod tom vladom je iz dana u dan sve teži i neizvesniji – izjavio je Pajtić za Danas.

Nova demokratska stranka je prethodno saopštila da će, „ukoliko se DS ne konsoliduje, NDS napustiti pregovore i neće učestvovati u Pokrajinskoj vladi u kojoj bi bila i nekonsolidovana DS“ jer je, kako kažu, nemoguće nastaviti pregovore sa DS dok se „demokrate ne konsoliduju unutar sebe i sa njihovim koalicionim partnerima“. U saopštenju se navodi da se u DS čuju različiti stavovi o NDS i saradnji s njom, ali i da se među demokratama i njihovim koalicionim partnerima čuju različita mišljenja povodom saradnje sa SNS.

„Dok predsednik DS pokreće pregovore sa NDS, funkcioneri ove stranke, kao na primer potpredsednik DS Borislav Stefanović, isključuju svaku mogućnost saradnje sa NDS. S druge strane, dok rukovodstvo DS iznosi kategoričan stav o tome da nije moguća nikakva saradnja sa SNS, njihovi koalicioni partneri SVM ne da ne isključuju takvu saradnju, nego pozivaju SNS u vojvođansku vladu sa idejom formiranja „vlade nacionalnog jedinstva“, piše u saopštenju. Istovremeno, navodi NDS, jedni u DS tvrde da je Vučić diktator, a Branislav Lečić ga naziva „adaptilnim i inteligentnim političarem“. Politika naglih zaokreta u DS dovodi do toga da nije moguće utvrditi koji su zvanični stavovi ove stranke niti ko ih zastupa“, konstatuju u NDS.

U LSV kažu za Danas da su prilično iznenađeni potezom NDS. U Ligi nisu želeli da direktno komentarišu ovo saopštenje NDS, ali su ocenili da takvi stavovi Tadićeve stranke „dramatično komplikuje nastavak razgovora“, iz kojih Liga neće izaći. U LSV ističu da im je najvažnije da se razgovara o programskim načelima vlasti u Vojvodini i da su spremni da o tome razgovaraju i sa onima koji u potpunosti ne dele njihovo mišljenje ili su možda spremni da prihvate deo njihovih programskih stavova.

Većina

U stranci Nenada Čanka, međutim, upozoravaju da DS i LSV neće imati većinu u vojvođanskoj skupštini ako NDS odluči da izađe iz razgovora, kao i posle odluke SVM, trećeg koalicionog partnera u Pokrajinskoj vladi, da „pređe na drugu stranu“ i dogovori se sa SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari