Nakon saradnje na očuvanju vlasti u Kragujevcu i brojnih razgovora o daljoj saradnji Bojan Pajtić i Veroljub Stevanović, lideri Demokratske stranke i Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) postigli su dogovor o sklapanju šireg međustranačkog sporazuma ovih dveju stranaka, saznaje Danas iz više izvora. Međutim, kako tvrde u DS, taj dogovor ne znači istovremeno da je Demokratska stranka pristala na stvaranje opozicionog bloka, čiji je početak osnivanja zakazan za 25. septembar u Kragujevcu.

„Ovo je sporazum sa Veroljubom Stevanovićem i Zajedno za Šumadiju, ali to ne znači da smo automatski pristali i na dogovor sa Boškom Ničićem i Čedomirom Jovanovićem. Pre bilo kakvog okupljanja potrebno je da se iskristališe ko je u Srbiji opozicija, a ko još luta između vlasti i opozicije“, kažu za Danas u Demokratskoj stranci.

A Saša Milenić, funkcioner Koalicije zajedno za Šumadiju, kaže za naš list da još nije tačno poznato ko će sve prisustvovati prvom opozicionom okupljanju u Kragujevcu. Janko Veselinović iz Tadićeve Nove demokratske stranke rekao nam je da stranački organi još nisu odlučivali o tome. NDS, dodaje Veselinović, nije protiv programskog okupljanja. Dušan Petrović, lider Zajedno za Srbiju, potvrđuje za naš list da je dobio poziv iz Kragujevca i da će prisustvovati sastanku.

Boško Ničić, koji ovih dana treba da registruje Pokret za Homolje i Krajinu, kaže da je vreme da se opozicija ujedini „baš na spašavanju Srbije od Aleksandra Vučića, koji zamišljajući da je Tito pokušava da vodi zemlju između zapada i istoka, a vodi je pravo u propast, jer jedan je Tito“.

„SNS i Vučić su stvorili jaku organizaciju, a na ovoj našoj opozicionoj strani sve je poprilično konfuzno. Zato veoma brzo moramo da ponudimo građanima alternativu, jer ako to ne uradimo, bojim se da će Srbija skliznuti u jednu vrstu jednopartijskog sistema“, kaže za Danas Kenan Hajdarević, funkcioner LDP, i dodaje da cilj okupljanja opozicije mora biti stvaranje političke i programske alternative Vučićevim naprednjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari