Nikola Petrović, direktor preduzeća Elektromreža Srbije, dužan je da odgovori na pitanje zašto EMS nije dao dozvolu za izgradnju vetroparkova američkoj kompaniji Continental Wind Partners kada su ministarstva energetike, finansija, pokrajinski organi, dakle mnogo više instance od jednog javnog preduzeća, dali saglasnost za tako nešto. Imamo dokaze da moj telefonski razgovor da Lidijom Udovički nije netačan. Jasno je da je prisluškivanja bilo i još jednom pitam ko me prisluškuje ili ko me je prisluškivao pre godinu i po dana, rekao je predsednik DS i premijer Vojvodine Bojan Pajtić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je pokazao više dokumenata koja, kako je istakao, dokazuju da njegov razgovor sa Lidijom Udovički nije izmišljen, već je prisluškivan, i predstavljaju nepobitne dokaze o problematičnom ponašanju JP EMS prema američkom investitoru, kao i dokaze da izjave ministara u Vladi Srbije i navodi američke kompanije CWP nisu tačni. Kako tvrdi, sva dokumenta su zvanični akti državnih organa, i to ministarstava energetike i finansija, pokrajinskih institucija, JP Elektromreža Srbije i američke kompanije Continental Wind Partners.

*Pajtić je najpre pokazao dokument američke kompanije upućen EMS, koji 31. marta 2014. kao kantri menadžer potpisuje Lidija Udovički. To, prema njegovim rečima, demantuje navode CWP da Udovički u vreme razgovora sa Pajtićem nije bila zaposlena u toj kompaniji. U CWP nam je rečeno da te Pajtićeve navode neće da komentarišu dok ne budu videli dokument.





Drugim dokumentom, prema Pajtićevim rečima, demantuje se izjava ministar energetike Aleksandra Antića da EMS i njen direktor Nikola Petrović ni na koji način nisu mogli da utiču na realizaciju projekta vetroparka. Pajtić je pokazao dokument koji je EMS uputio Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u kojem se, između ostalog, navodi da u ovom trenutku “samo EMS može biti zakoniti investitor visokonaponskih dalekovoda napona 110 kV i više, te se ne može izdati lokacijska dozvola za izgradnju 400 kV dalekovoda za priključenje transformatorske stanice vetroenergetskog polja”.

Povodom navoda direktora EMS Nikole Petrovića, koji je rekao da Udovički treba da kaže vreme, mesto i ime i prezime osobe od koje je on navodno tražio dva miliona evra i da će tužiti ili sebe ili Udovički zbog neprijavljivanja krivičnog dela, Pajtić je dostavio pismo iz marta 2014. koje je upućeno EMS a u kojem se CWP žali na pritiske i izražava protest zbog njih. U pismu koje potpisuje Udovički se, između ostalog, navodi da je “potpuno neverovatno, van svake zakonom određene nadležnosti JP EMS, da na svoju ruku, bez izjašnjavanja nadležnih ministarstava i Vlade interpretira zakon i vršeći pritisak, i to sa pozicije jednog uticajnog javnog preduzeća sa moćnom političkom pozadinom koje su svi svesni, uputi pismo Pokrajinskom sekretarijatu u kojem zabranjuje da se omogući investitoru ostvarenje potpuno jasnog zakonskog prava koje su drugi investitori u istoj situaciji već realizovali”.

– Možemo da verujemo Petroviću da nije bilo uslovljavanja CWP, ali je dužan da objasni zašto je odbio da da saglasnost firmi koja je imala saglasnost ministarstava finansija, energetike, građevinarstva i urbanizma, naveo je Pajtić. Prema njegovim rečima, na osnovu podataka jasno je da je ceo proces bio izmontiran i suprotan zakonima, i da je ponašanje EMS u ovom slučaju sumnjivo.

Na pitanje novinara koji bi bili motivi američke kompanije da ne govori istinu da Udovički nije bila zaposlena u toj firmi, Pajtić kaže da mu strah od vlasti deluje kao jedino logično objašnjenje, jer je zaprepašćujuće, kako kaže, da iznose podatke koji su lako proverljivi. Upitan da li je moguće da je prisluškivan „spolja“, Pajtić je rekao da je ubeđen da je meta pre svega režima u Srbiji i da je ubeđen da to čini „aktuelni režim“. Na pitanje da li će se Lidija Udovički oglasiti povodom ove afere, rekao je da misli da zbog ugovora sa kompanijom to neće učiniti. On je rekao da je bio u kontaktu sa njom od izbijanja afere.

Pajtić je spreman da ide na poligraf, i to zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ali kako je istakao, ne na poligraf ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog, kako je naveo, neistina koje je izneo o toj aferi.

Podsetimo, portal Teleprompter je u sredu objavio transkript razgovora od pre godinu i po dana između Bojana Pajtića i Lidije Udovički u kojem ona njemu kaže da joj Nikola Petrović traži mito od dva miliona evra. Pajtić istog dana tvrdi da je razgovor autentičan i pita nadležne ko ga prisluškuje. Petrović najavljuje tužbu protiv Udovički ukoliko ne saopšti o čemu je tačno razgovarala s njim kada joj je navodno tražio mito, spreman je da ide i na poligraf. Američka kompanija CWP demantuje da je Udovički u vreme razgovora radila za njih. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor BIA Aleksandar Đorđević tvrde da MUP i BIA nemaju ništa sa informacijama sa portala i da prisluškivanja Pajtića nije bilo.

Petrović: Dokazi DS su smešni

Nikola Petrović, direktor EMS, za Danas kaže da su dokazi koje je DS iznela više nego smešni. “Zatrpali su novinare papirima u kojem se navode razne insinuacije i niti jedan dokaz. Kažu, vi ste moćni, vi pritiskate…. Isto bi bilo da ja nekom napišem pismo u kojem kažem molim vas ne tucite moje dete. Kakav je to dokaz da neko tuče dete? Koji dokaz su oni predstavili? Pismo koje mi je Udovički poslala sam video tek sada, jer ne mogu uvek sve da pročitam. Zamislite kada bih čitao sve. Tačno je da je EMS poslao dopis Pokrajinskom sekretarijatu, ali samo da bi ih upozorio na poštovanje zakona. CWP sada ima sve dozvole i normalno radi. Ponavljam, Lidiju Udovički ne znam. Samo jedan sastanak sam imao sa predstavnicima CWP, i jedina osoba koju sam upoznao iz te kompanije je Ana Brnabić”, rekao je Petrović za Danas.

 

Kori Udovički: Neću se baviti rijalitijem

Beograd – Kada sam se vratila sa puta, bila sam vrlo potresena onim što sam zatekla u medijima. U Srbiji se možemo baviti rijalitijem ili graditi normalan život. Ja sam se vratila u Srbiju i ušla u ovu vladu da uradim sve što umem i mogu – da u Srbiji gradimo mogućnost normalnog života. Setila sam se da sam i pri ulasku u vladu rekla sebi da neću moći sve da promenim, jedna diskusija može čoveka da pretvori u državnog neprijatelja, a da imam pune ruke posla na zadacima koji su upravo počeli da daju ozbiljne rezultate, ističe za Danas Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, povodom objavljivanja transkripta razgovora Bojana Pajtića i njene sestre Lidije Udovički. „Jačanje i modernizacija javne uprave je jedini način da našu zemlju izvučemo iz ćorsokaka. Rijalitijem se baviti neću. Dokle god vidim da moj posao daje rezultate i dokle god imam podršku premijera za to, to ću svim srcem i činiti“, navodi Udovički za Danas.

B. C.

Vučić: Ne vidim dokaze

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da nije čuo nijedan jedini dokaz da je predsednik Bojan Pajtić prisluškivan i naveo da smatra da su u toj partiji sami napravili aferu i lažno optužili američkog ambasadora Majkla Kirbija da je rekao nešto što nije rekao. (Kirbi je pomenut u transkriptu razgovora Pajtića i Lidije Udovički, u kontekstu da mu je poznato da Petrović iznosi nelegalan novac iz Srbije.) Vučić je u izjavi novinarima posle govora na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da sada zna da je on prisluškivan dok nije bio na vlasti i da se to radilo tako što su, na primer, prisluškivali određene ljude pod izgovorom borbe protiv ekstremizma, pa onda i njega, kad dođe u kontakt sa njima. On je kao primer naveo svoje razgovore sa funkcionerom SNS Vladimirom Đukanovićem. „U vidu borbe protiv ekstremizma kažu da je Vlada Đukanović ekstremista i sud im da nalog da prisluškuju Đukanovića. Ukače da ja jednom u sedam dana razgovaram sa Đukanovićem i to je razlog da i mene prikače na mere“, objasnio je Vučić kako je prisluškivan pre 2012. i naveo da protiv njega nije ništa nađeno i da ga baš briga šta su radili.

Aleksandar Antić

Sam Aleksandar Antić, ministar energetike, međutim sinoć je za Danas potvrdio da “stoji iza onoga što je rekao”.

– Sva zakonska rešenja su postavljena na način da privileguju proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora i niko ne može da utiče na realizaciju tih projekata. Definisana je procedura priključenja,obezbeđeno besplatno balansiranje sistema i prioritet preuzimanja energije. Naravno investitor je u obavezi da prateći propise podnosi adekvatnu dokumentaciju, što nije bio slučaj sa građevinskom dozvolom, jer je u sebi sadržala i deo prenosnog sistema, što nije u skladu sa propisima. Ali, i taj problem je brzom reakcijom ministarstava i Pokrajinskog Sekretarijata u najkraćem rešen, kazao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari