Vodeće stranke vladajuće koalicije danas će zauzeti zvanični stav o tome da li će podržati Vladin Predlog izmena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ili će prihvatanjem amandmana Jedinstvene Srbije izaći u susret zahtevu Dragana Markovića Palme, lidera te stranke, gradonačelnika Jagodine i narodnog poslanika, da se čelnicima gradova i opština omogući da u isto vreme budu i narodni poslanici.

Jedinstvena Srbija podnela je juče u Skupštini Srbije amandmane na izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojima bi predsednici opština i gradonačelniciámogli istovremeno da budu poslanici u sadašnjem sazivu parlamenta, ali i ubuduće. Amandmanom koji je podnela JS se predlaže da zatečeniáfunkcioneri ostanu na funkcijama do isteka mandata, umesto odredbe koju je kroz izmene Zakona predložila Vlada, i koja je usaglašenaása Agencijom, da funkcioneri zatečeni 1. januara „u više fotelja“ imaju rok do 1. septembra da se odluče koju bi od njih da obavljaju. Agencija bi potom odlučivala da li su u sukobu interesa i određivala im rok da napuste jednu ili više funkcija.

Drugim amandmanom JS menja seáčlan po kome funkcioneri mogu istovremeno biti na više funkcija na koje su izabrani direktno od građana, bezásaglasnosti Agencije, ako je to u skladu sa Ustavom, a što se odnosi na odbornike koji mogu istovremeno da budu poslanici. Amandmanom JS to bi bilo dozvoljeno i funkcionerima „koje su izabrali predstavnici izabrani neposredno od građana“, a to su čelni ljudi lokalnih samouprava, koje biraju odbornici. á

Poslanici vladajuće koalicije juče nisuázvaničnoáželeli da komentarišu zahteve Dragana Markovića Palme. Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS, u kojoj su i trojica poslanika JS, rekao je da njegova stranka mora najpre da razmotri predložene amandmane, pa će tek onda videti kakoáće glasati. Suzana Grubješić, šefica poslaničkog kluba G17 i Nada Kolundžija, šeficaáposlanika Za evropsku Srbiju,ánisuáželele da daju bilo kakav komentar, tvrdeći da ne znaju detaljno o čemu se radi.

Ipak, kako saznajemo, stranke vladajuće koalicije vrlo dobro znaju šta Palma traži, ali se još nisu dogovorile kako će na to reagovati. U prvi mah se činilo da su spremni da prihvate oba amandmana. Predstavnici pojedinih stranaka čak su nezvanično govorili novinarima da je „stvar rešena“, odnosno da će „cela koalicija podržati te amandmane“, da bi se ubrzo korigovali. Kako je Danasu na kraju potvrđeno, usaglašavanja između DS, G17 plus i SPS traju i njihov konačni stav o tome da li bi gradonačelnicima i predsednicima opština trebalo omogućiti da u isto vreme budu narodni poslanici biće poznat danas.á

Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, pozvao je poslanike da amandmanima na izmene Zakona o Agenciji ne krše Ustav i ne dovode u pitanje borbu protiv korupcije i rad Agencije. „Reč je o odredbama Ustava koje zabranjuju da narodni poslanik bude istovremeno pokrajinski poslanik i da narodni poslanik bude funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa“, rekao je Čupić.

Predsednik Odbora Agencije je poručio poslanicima da ômogu da izmene Ustav ali ne treba da ga krše“. Ukoliko se to ipak desi, Agencija će tražiti zaštitu od Ustavnog suda, obavestiće i međunarodne organizacije kao što su Savet Evrope i GREKO, predstavnike Evropske komisije i predstavnike UN koji se bave problemima organizovanog kriminala i korupcije.

Čupić je podsetio da je izmene Zakona, koje su u skupštinskoj proceduri, uradila radna grupa koju su činili predstavnici Vlade i Agencije, nakon što je iz parlamenta povučen prethodni predlog koji je Vlada uradila bez konsultacija sa Agencijom. Upitan da li postoje garancije vladajuće koalicije da se dogovoreni koncept neće menjati, Čupić je kazao da je radnoj grupi rečeno da je Vlada prihvatila dogovoreni tekst i da je razumno očekivati da poslanici koji podržavaju Vladu ne dovode u pitanje ono što je dogovoreno.

Vlatko Ratković, predsednik skupštinskog Zakonodavnog odbora i poslanik DS, rekao je Danasu da će o amandmanima na izmene Zakona o Agenciji taj odbor odbor raspravljati sledeće nedelje. On nije mogao da nam kaže kakav će stav tom prilikom zauzeti demokrate i dodao da svoje lično mišljenje iznosi samo na sednicama Odbora.

Šta kaže Ustav

Položaj narodnih poslanika

Član 102. stav 3: Narodni poslanik ne može biti poslanik u skupštini autonomne pokrajine, niti funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom utvrđeno da predstavljaju sukob interesa.

Podela vlasti

Član 4: Pravni poredak je jedinstven. Uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Odnos tri grane vlasti zasniva se na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Sudska vlast je nezavisna.

Zabrana sukoba interesa

Član 6: Niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu s njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima. Postojanje sukoba interesa i odgovornost pri njegovom rešavanju određuju se Ustavom i zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari