Predstavnici LDP će krajem ove sedmice imati sastanak s gradonačelnikom Beograda o podršci Paradi ponosa. Nakon toga biću u prilici da komentarišem njegove stavove u vezi s ovom temom – najavljuje za Danas Dejan Ranđić, šef Gradskog odbora LDP u Beogradu, povodom najnovijih izjava Dragana Đilasa o Paradi ponosa.

Podsetimo, Đilas, koji je i zamenik predsednika DS, nedavno je kritikovao EU zbog toga što „od vlasti traži da podrže Paradu, iako se takve manifestacije ne održavaju u mnogim zemljama Unije“.

Ranđić, međutim, ističe da je neprihvatljiva ikakva rasprava o tome da li bi Parada ponosa trebalo da se održi ili ne.

– Uopšte ne podržavamo raspravu o ovoj manifestaciji. Parada mora da se održi i to ne sme biti predmet nikakvog spora. Borba za mogućnost održavanja Parade ponosa je borba za slobodarski Beograd. Ako bi ona kojim slučajem bila zabranjena, onda u Srbiji nema ni minimuma demokratije i slobodno možemo postaviti pitanje da li smo uopšte spremni za EU – ističe Ranđić.

Imajući u vidu da LDP učestvuje u gradskoj vlasti, a da se na osnovu gradonačelnikovih izjava ne može očekivati javna i nedvosmislena podrška učesnicima ovog skupa, nameće se pitanje na koji način će liberali reagovati i šta će preduzeti povodom ovog suštinskog neslaganja.

– Sa gradonačelnikom nećemo da komuniciramo preko medija, jer zajedno učestvujemo u vlasti. Kao što sam rekao, nakon sastanka iznećemo zaključke. Ono što je jasno sada, a biće i tada, jeste da Parada ponosa mora da se održi – zaključuje Ranđić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uslovio je obezbeđivanje Parade ponosa podrškom ne samo gradonačelnika Đilasa, već i Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadića. „MUP neće organizovati obezbeđenje gej parade dok se ne izjasne gradonačelnik, vlada i predsednik Srbije“, rekao je Dačić.

Prema rečima Milivoja Mihajlovića, direktora vladine Kancelarije za saradnju s medijima, još nije poznato da li će se i na koji način Vlada Srbije i premijer Mirko Cvetković izjasniti o tom pitanju, ali, kako je naveo, pretpostavlja da to neće biti tema današnje sednice. „Videćemo kakav će format podrške Paradi ponosa biti dat“, rekao je Mihajlović za Danas.

Parada ponosa trebalo bi da se održi neposredno pred objavljivanje mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Prema rečima Danasovih sagovornika iz tima organizatora Parade, koji su se konsultovali s predstavnicima EK, ta manifestacija nije uslov za sticanje statusa kandidata, već problem može da nastane ukoliko je država zabrani. To znači da ova manifestacija, posredno, postaje uslov za sticanje statusa kandidata.

Palma traži zabranu

Na najavu Gej strejt alijanse da će podneti tužbu protiv Dragana Markovića Palme „zbog homofobije, diskriminacije i povrede ravnopravnosti“, lider JS je najavio da će od Vlade Srbije tražiti da ne dozvoli održavanje Parade ponosa. U pisanoj izjavi za javnost, Marković je naveo da nikada neće podržati nešto što je „neprirodno i što ne prihvataju ni SPC, ni ostale verske organizacije u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari