Deklaracija o Kosovu i Metohiji, koja se već poduže krčka u Vladi Srbije, još nije usvojena, niti je prosleđena Narodnoj skupštini.

Održavanje sednice parlamenta stoga je neizvesno, a nema ni konkretnog dogovora o tome šta bi u ovom dokumentu trebalo da piše. Izvesno je samo da republički parlament neće danas raspravljati o Kosovu, kako je najavljivano, već da će sednica biti pomerena za početak predstojeće sedmice.

Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, kaže da očekuje da će Vlada Srbije u toku današnjeg dana dostaviti parlamentu Predlog deklaracije o Kosovu i Metohiji, ali da će, ako se to ne dogodi, najverovatnije za ponedeljak zakazati sednicu na kojoj će se razmatrati vladin tromesečni izveštaj o aktivnostima na stabilizovanju situacije u pokrajini, koji je pre dve nedelje stigao u parlament. Budući da se o izveštaju ne glasa i ne mogu biti doneti nikakvi zaključci, opozicija, ali i skupštinski Odbor za KiM, tražili su od vlade tekst deklaracije.

„Očekujem da u toku dana Vlada Srbije uputi parlamentu Predlog deklaracije o KiM”, kaže Đukić Dejanović.

Prvobitni nacrt deklaracije, u kome Srbija daje podršku mirnim protestima građana na barikadama, a Euleks i Kfor pozivaju da ne budu nasilni, po svoj prilici neće biti predmet izjašnjavanja poslanika. Prema nezvaničnim informacijama iz skupštinskih kuloara, tekst se usklađuje sa ”očekivanjima” međunarodne zajednice. Navodno, dokument ne bi trebalo da bude kočnica povratku za briselski sto predstavnika Beograda i Prištine, što bi neminovno podrazumevalo i poziv da se protesti prekinu.

Istovremeno, Vlada te preporuke treba da uskladi i sa odbranom nacionalnih interesa na KiM, Ustavom Srbije i dosadašnjim skupštinskim deklaracijama. U tom procepu, vladajuća koalicija još nije obezbedila većinu za izglasavanje dokumenta u parlamentu, ali u slučaju da se u tekstu nađe poziv Srbima sa severa Kosova da uklone barikade, sva je prilika da bi i poslanici SPO takav tekst podržali. LSV-u je, kako nam je ranije rečeno, važno da se deklaracijom poziva na mirno rešavanje problema na severu Kosova.

Vladajućoj koaliciji je važno i da ova deklaracija, kao i prethodnih devet, bude usvojena ubedljivom, a ne prostom, većinom glasova. Vlast ovoga puta ne može bezrezervno da računa na radikale, koji su do sada glasali za sve deklaracije o KiM, jer oni sada insistiraju na tome da se prekinu pregovori o pristupanju Srbije EU. Ne mogu da računaju ni na LDP, koji smatra da je „deklaracija najdirektniji napad na proevropsku budućnost Srbije od 5. oktobra” .

Ni podrška naprednjaka nije izvesna, jer Jorgovanka Tabaković kaže da je prošlo vreme blanko podršci i da će se poslanici te stranke izjašnjavati tek kada vide tekst dokumenta. I DSS ima uslov – traži povratak dijaloga pod okrilje SB UN i dolazak Kfora na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, dok Velimir Ilić, lider Nove Srbije, navodi da deklaracija ništa ne vredi, jer je na Kosovu sve već završeno.

Srbi sa severa opet za tvrdu politiku

Kosovska Mitrovica – Odbornici četiri opštine na severu Kosova saopštili su da su dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine protivni interesima srpskog naroda i da se neće dozvoliti njihova primena u tim opštinama. Zatražili su i da prisustvuju predstojećoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu. Odluku su odbornici juče jednoglasno usvojili na zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici, kojoj su prisustvovali i predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. U zaključcima koje su uputili Vladi i Skupštini Srbije odbornici su ponovili da je „neprihvatljivo prisustvo bilo kakve carine i pogranične policije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, koji nikada ne mogu postati granični prelazi“. R. D.

Euleks istražuje ubistvo

Priština – Euleks je saopštio da se nastavlja istraga ubistva Sava Mojsića u Brđanima i da na slučaju zajednički radi „mešovita ekipa tužilaca“. Prema saopštenju, od incidenta u sredu uveče, Euleks je „aktivno i neposredno angažovan u koordinisanju brze istrage“. Misija EU „svakoga ohrabruje da se uzdrži od bilo kakve nasilne reakcije, kako delima tako i rečima. Vladavina prava mora nadvladati tenzije“, navodi se u saopštenju. Portparol Policije Kosova Besim Hoti je rekao da je saslušano osam osoba u svojstvu svedoka, ali da još niko nije osumnjičen. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari