Nijedna zemlja sa ovakvim merama štednje ne izlazi iz krize. Ukupan efekat smanjenja penzija je 210 miliona evra za godinu dana. Smanjenjem penzija vi smanjujete potrošnju i tražnju, što umanjuje proizvodnju i poreske prihode.

Za dve i po godine ova vlada je radila četiri fiskalne konsolidacije, ova je peta i uvek se umesto većih prihoda dobije veći deficit, ističe za Danas Saša Radulović, predsednik pokreta „Dosta je bilo“.

– Ključni razlog za deficit je partijski parazitski višak, koji je napao javni sektor. Mi nemamo višak lekara, profesora… Imamo partijski višak koji nas košta milijardu evra godišnje, a drugi izvor deficita je burazerska ekonomija gde pojedine firme preko partijskih veza dobijaju povoljne ugovore od javnog sektora i propalih banaka. Treći izvor je reket koji se uzima preko subvencija – navodi Radulović.

Šta vi u tim merama vidite kao pozitivno?

– Ništa. Tu postoji retorika koja govori o tome da treba promeniti stvari. Bio sam u vladi i uverio se da iza te retorike nema ništa. Otuda mislim da je Vučić jedan nesposoban premijer, ali je shvatio šta birači hoće da čuju i to im i govori.

Pa, ipak, moramo se složiti da Vlada Srbije ima podršku Nemačke za reforme koje sprovodi.

– Njihov glavni cilj na teritoriji Balkana je stabilnost, a sve ostalo može da sačeka. U Srbiji postoji jedan partner pošto je sva opozicija u rasulu. Otuda oni su primorani da razgovaraju sa Vučićem. Tu nema emocija jer oni gledaju svoj interese.

U tom kontekstu, kako gledate na Kosovo?

– Interesantno je da smo mi kao temelj spoljne politike postavili to da ne priznamo nezavisnost Kosova, a za to vreme naši građani, crkva, preduzeća gube imovinu. Umesto da celu priču prebacimo na ono što poštuje zapad, a to je zaštita imovinskih i ljudskih prava.

Beograd je opet bio u centru međunarodne pažnje kao domaćin premijera Kine i još desetak zemalja iz regiona. Koji su mogući efekti ovog skupa?

– Biću praktičan. Vi kada gradite put i za to uzmete kredit taj novac mora da ide u vašu privredu, da bude deo rasta vašeg bruto nacionalnog dohotka. Ono što Kina radi po svetu, a ne samo kod nas, praktično pumpa svoj bruto nacionalni dohodak, time što plasiraju višak para koje imaju a taj novac ima se vraća kroz njihove kompanije. To rade samo „banana države“, a bojim se da smo i mi jedna od tih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari