U ovom trenutku ne postoje uslovi koji bi naložili da raspišem pokrajinske izbore pre 22. marta, što bi značilo da je najraniji rok za njihovo održavanje 22. april, a najkasniji 22. maj, ističe za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine.


 

On napominje da je to u tom smislu izjava Bojana Pajtića, predsednika Demokratske stranke i premijera Vojvodine da se izbori u Vojvodini ne mogu održati pre 22. aprila – istinita. Međutim, Pastor za naš list napominje da ta izjava nije potpuna, jer ne uključuje mogućnosti koji mogu dovesti do toga da izbori ipak budu i ranije raspisani.

„Postoji mogućnost da jedna trećina poslanika vojvođanskog parlamenta inicira raspuštanje skupštine, pa da se o tome pozitivno izjasni apsolutna većina, što bi svakako bio razlog za raspisivanje izbora. Oduvek sam postupao u skladu sa pravilima i zakonima i ne vidim razlog zbog kojeg bi odustao od toga u bilo kom trenutku“, navodi naš sagovornik.

Upitan da li to znači da u aktuelnim okolnostima, ne postoji mogućnost da raspiše pokrajinske izbore, Ištva Pastor je odgovorio: „I da hoću, ne mogu“.

S obzirom na to da predstavnici Srpske napredne stranke uveliko najavljuju i očekuju prevremene pokrajinske izbore, i to već u decembru, pitali smo predsednika Skupštine Vojvodine da li je razgovarao sa njima i da li postoji pritisak na njega da ipak raspiše izbore pre zakonskog roka.

„Želim da kažem da niko na mene nije vršio pritisak, niti to sada čini – da raspišem izbore mimo zakona i pravila. Razgovarao sam svim predstavnicima različitih stranaka, i niko od njih nije tražio ništa u tom smislu. Tačnije, ja nisam prepoznao pritisak za raspisivanje izbora“, ističe naš sagovornik.

Komentarišući najavu mogućih vanrednih republičkih izbora, Ištvan Pastor za Danas kaže da „Ustavnih razloga za donošenje takve odluke – nema“.

„Međutim, mogu da zamislim političke razloge, iako zakonskih obaveza nema“, zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, premijer Vojvodine i lider DS Bojan Pajtić rekao je našem listu da „prema Statutu pokrajine, izbore za poslanike raspisuje predsednik Skupštine, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana“. On je istakao da je prvi mogući termin za održavanje izbora je 22. april, a poslednji 22. maj. „To nije pitanje političke volje, već pravnih propisa. Lokalni izbori su mogući, takođe, u tim termina“, zaključio je on. Međutim, potpredsednik SNS i jedan od lidera naprednjaka u Vojvodini, Igor Mirović u više navrata je istakao da se ta stranka priprema za izbore u decembru.

Podsetimo, na izborima u maju 2012. koalicija oko DS osvojila je u Skupštin Vojvodine 56 od 120 mesta, SNS 22, dok je SPS pripalo 13.

Faktor plus: SNS na 51 odsto

SNS i dalje uživa najveće poverenje građana – 51 odsto, a cenzus bi, da se sada održe parlamentarni izbori, još prešli SPS, koji ima rejting devet odsto, DS sa sedam odsto i SRS stranka sa 5,8 odsto, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus. Pokret Dveri ima podršku 2,9 odsto birača, a DSS sa kojim su u koaliciji 2,8 odsto što bi njihovu zajedničku listu odvelo u parlament. SNS Nenada Popovića ima 1,3 odsto, a LDP 1,2 odsto prema ovom istraživanju. Da Srbija treba da uđe u EU smatra 42 odsto ispitanih, protiv je 36, a 22 nema stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari