Građani Srbije su se u poslednje tri godine naslušali različitih izbornih obećanja, ali mnoga od njih, naročito ona konkretnija, do danas nisu ispunjena niti ima izgleda da će se to uskoro desiti. U ponedeljak, 16. marta, navršava se godinu dana od izbora na kojima je Srpska napredna stranka osvojila rekordnih skoro 50 odsto glasova, nakon čega je ponovo formirala vladu sa socijalistima sa kojima je i prethodne dve godine činila vlast u Srbiji.

Podsetimo se zato koliko su SNS i SPS dosledne u ispunjavanju svojih predizbornih obećanja. Predstavnici vladajućih partija pred izbore su mahom davali opšta obećanja tipa „živećemo bolje“, „oporavićemo privredu“, „borićemo se protiv korupcije“, koja nisu lako ocenjiva u smislu njihove ispunjenosti. Godine 2012. političari su u tome bili mnogo konkretniji nego lane, što je donekle i logično imajući u vidu da su naprednjaci pre toga bili više od decenije u opoziciji. Izgleda da su posle dve godine vladanja shvatili da obećanja nije toliko lako ostvariti, pa su pred prošlogodišnje martovske izbore bili dosta „šturi“.

Jedna od konkretnijih najava SNS iz kampanje jeste da penzije sigurno neće biti smanjivane, što se ipak pre nekoliko meseci desilo. „Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima“, rekao je lider SNS Aleksandar Vučić 10. marta prošle godine, ali se ispostavilo da je ipak došlo do toga da penzioneri budu „poslednji“.

Dve nedelje pre njega isto je obećao i potpredsednik stranke Bratislav Gašić. „SNS je garant da penzije u Srbiji neće biti smanjivane. Penzioneri su svoje penzije zaradili, a mi imamo obavezu da održimo sve ono što su napravili.“

„Usvojićemo ključne zakone – o planiranju i izgradnji, o Kancelariji za brze odgovore, o radu, o državnim službenicima, o stečaju, o privatizaciji, o osiguranju. Tu je i poreska reforma i pronalaženje poreskih olakšica za pomoć malim i srednjim preduzećima“, obećao je Vučić i ispunio.

Ostvarena su i obećanja da će svi oni koji ulože svoj kapital u otvaranje novih radnih mesta u Srbiji u naredne dve godine biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa, imati posebne poreske olakšice i plaćati samo PDV. Sadašnji premijer uveravao nas je 6. marta da „u nedeljama koje dolaze Šarić više neće biti na slobodi“, a tik nakon izbora Šarić se predao srpskim vlastima.

„Mi ćemo naš ugovor sa Etihadom pokazati pre kraja kampanje“, takođe je najavio Vučić početkom februara 2014, što se, međutim, u tom roku nije desilo već dosta kasnije.

I potpredsednica naprednjaka Zorana Mihajlović, koja je bila prva na listi na gradskim izborima u Beogradu, najavljivala je da će svaka škola u Beogradu imati „školicajce“ koji će voditi računa o bezbednosti dece ako „građani budu dali poverenje SNS“ i da će se svakog vikenda organizovati prijem građana u Skupštini Beograda. SNS je na tim izborima, održanim istovremeno kada i vanredni parlamentarni, dobila poverenje Beograđana, a ova obećanja nisu potpuno ispunjena. Mihajlovićeva nije postavljena za gradonačelnicu.

Uprkos tome, ona tvrdi da SNS sva obećanja ispunjava. „Mi naša obećanja ispunjavamo, ne pričamo prazne priče, u šta su se građani uverili i to se odnosi na svaki resor koji pripada naprednjacima“, rekla je nedavno Mihajlovićeva.

Pet hiljada putara

Sadašnji ministar bez portfelja i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić takođe je davao obećanja, čiju realizaciji još nismo videli. „Samo kroz moje projekte biće zaposleno 5.000 putara. Toplifikacija gradova, komasacija i drugi projekti zaposliće čak 100.000 ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari