– Mogu da potvrdim da smo pozitivno odgovorili pre nekoliko sedmica na poziv srpske nevladine organizacije da učestvujemo na konferenciji i preuzeli sve neophodne korake da blagovremeno informišemo srpsku stranu. Ne mislim da je to pitanje formalnih obaveštenja, već pre političke volje u Beogradu da omogući ovu posetu, navodi u razgovoru za Danas Petrit Seljimi, zamenik kosovskog šefa diplomatije Hašima Tačija, komentarišući izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je iz medija saznao za konferenciju koja se održava 24. aprila u Beogradu, a na koju je pozvan šef kosovske diplomatije Hašim Tači.

Naš sagovornik ističe da mu se „ne dopada da diskutuje o ovim pitanjima u medijima jer veruje da imamo prilično dobre procedure koje uključuju naše oficire za vezu u Prištini i Beogradu“.

* Kako ocenjujete poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da Tači može da bude uhapšen ako dođe u Beograd jer je u Srbiji za njim raspisana poternica?

– U godinama Miloševiceve diktature mnoge odluke su donete i većina njih su bile pogrešne i direktno odgovorne za tenzije i raspirivanje mržnje. Ne mislim da odluke iz devedesetih godina prošlog veka treba da budu baza za današnju situaciju. Srbija mora da pronađe snagu i prekine sve veze sa Miloševićevim periodom, a ukoliko te odluke suda budu na snazi, onda će samo nekolicina Kosovara ikada moći da dođe u zvaničnu posetu Srbiji. Ne mislim da medijski izveštaji treba da budu temelj za ozbiljnu diskusiju i mi čekamo zvaničan odgovor srpske vlade na naš zahtev za posetu. Za sada nismo dobilo zvaničan odgovor. Primetili smo, ipak, da je srpski stručnjak Tibor Varadi takođe rekao da su mnogi svetski lideri bili osumnjičeni i optuženi od strane Miloševića, a danas su savetnici srpske vlade.

* Zbog čega je Tači prihvatio da učestvuje na skupu u Beograd i da prvi put dođe u glavni grad Srbije?

– Zamenik premijera Kosova Tači nikada nije bio u Beogradu i ova pozivnica imala je tri značajna elementa: posvećena je mladosti, EU integracijama i normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Zamenik premijera Tači je imao regionalnu turneju i posetio je Skoplje, Podgoricu, Zagreb, Tiranu i Ljubljanu, u cilju osnaživanja dobrosusedskih odnosa. Ova poseta treba da pomogne i podrži aktuelni proces normalizacije. Vlada Kosova je imala političku volju i omogućila posete predsednika Nikolića, premijera Vučića i drugih ministara. Važno je da se ova dobra volja pronalazi na obe strane i da Srbija takođe pronađe mogućnost da sagradi nove mostove i nove kanale komunikacije. Tači u Beogradu nije samo poseta, to je istorijski korak u pravcu normalizacije.

* Smatrate li da bi bilo ko u Beogradu mogao da garantuje bezbednost Tačiju?

– Ne mislim da je to pitanje bezbednosti već pre političke volje. Ako postoji volja, postoji i način. Nije lako Kosovu da omogući ministru Vulinu da poseti Kosovo nakon što on priča stvari poput „Bog je poslao Miloševića“, ali zarad normalizacije i zarad postizanja napretka u mirovnom procesu moramo biti odgovorni kao država i garantovati bezbednost bez obzira na emocije. Tači u Beograd dolazi sa jednom porukom, hajde da radimo zajedno u pravcu EU budućnosti. Ni Srbija ni Kosovo nikada neće postati članice EU ili NATO ukoliko se ne ponašaju kao dobri susedi. Moramo da posećujemo jedni drugi, moramo da omogućimo mladim ljudima da se posećuju među državama. Ali potrebno je da probijemo led s vrha ka dnu i mislim da je poseta zamenika premijera Tačija krajnji test da li možemo da raskrstimo sa nasleđem iz prošlosti.

Kontakt sa međunarodnom zajednicom

Da li se šef kosovske diplomatije konsultovao sa nekim iz Evropske unije u vezi sa posetom i kakav je stav Brisela?

– U kontaktu smo sa svim relevantnim faktorima u međunarodnoj zajednici i mi verujemo da sve korake koji pomažu normalizaciji odnosa između država podržavaju prijatelji Kosova i prijatelji Srbije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari