Svaka inicijativa za politički dogovor je dobra, ističe za Danas Dušan Petrović, lider stranke Zajedno za Srbiju, povodom poziva potpredsednika DS Borislava Stefanovića da „prava opozicija“ mora stati u „zajednički front“. Petrović dodaje da je neophodno najpre napraviti dogovor o najvažnijim pitanjima unutrašnje i spoljne politike.

„Bez toga, očigledno je da nije moguće ozbiljno se obratiti građanima i tražiti podršku kao politička alternativa. Dakle, uveren sam da je neophodno utvrditi da li možemo da dođemo do politike oko koje bismo se okupili, pa ćemo onda lako videti oko koga bismo se okupili“, navodi lider stranke Zajedno za Srbiju, koja je, inače, u koaliciji sa NDS Borisa Tadića.

U Novoj demokratskoj stranci juče, međutim, nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje kakav je njihov stav povodom poziva Demokratske stranke i da li je moguće da dođe do saradnje. Kako kažu, nisu još videli izjavu Borislava Stefanovića o tome.

Stefanović je, podsetimo, u petak rekao da od septembra počinje jačanje opozicionog bloka u Srbiji i da je najvažnije odbraniti izbornu volju građana Vojvodine. On je naveo da će prava opozicija i stranke koje imaju ista ili slična programska opredeljenja stati u zajednički front i neće dozvoliti da naprednjaci uzmu Vojvodinu.

Potpredsednik DS, koja vodi pokrajinsku vladu, rekao je da bi opozicioni blok trebalo da bude baziran na jasnim programskim opredeljenjima. „Moramo napraviti jasan program i ponudu građanima Srbije. Personalne stvari su potpuno nebitne u ovom trenutku. Najvažnije je da opozicija učini sve što može da odbrani izbornu volju građana Vojvodine i pokrajinsku vladu. Sve ostalo, u smislu opozicionog ujedinjavanja, doneće jesen“, istakao je Stefanović.

Lider Nove stranke Zoran Živković naglasio je da nije u zabludi da je okupljanje opozicije lak posao i da on nije taj koji je najavljivao tu mogućnost. On je u petak najavio da će Nova stranka do 5. oktobra, kada će biti njena redovna konferencija, napraviti platformu s viđenjem šta treba da se radi u trenutnoj situaciji. Ta platforma će, dodao je, sadržati ponudu da joj priđu svi koji su kompetentni i kvalitetni za okupljanje.

Živković je rekao i da nije najavljivao ujedinjavanje opozicije, već ukazivao na neophodnost da oni koji još mogu da se predstave kao opozicija, u parlamentu i van njega, u društvenim grupama, na društvenim mrežama, u nevladinom sektoru, usklade delovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari