Srebrenica, osim stravične tragedije, predstavlja i sramotu za takozvanu međunarodnu zajednicu, rekao je šef delegacije EP za odnose s BiH i KiM Tonino Picula. On je to rekao na sastanku u Evropskom parlamentu, posvećenom 20. godišnjici od zločina u Srebrenici, prenose elektronski mediji.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Na sastanku su učestvovali delegacija i radna grupa za Zapadni Balkan Odbora za spoljne poslove, predstavnici Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa, udruženja Žene – Žrtve rate, udruženja Majke Srebrenice, Koalicije REKOM, studentskih organizacija iz Srebrenice, te Inicijative mladih za ljudska prava.

Obraćajući se predstavnicima nevladinih organizacija, Picula je ukazao na značaj pomirenja među Bošnjacima i Srbima, iako zna, kako je rekao, da postoje mnogi koji otežavaju svaki takav napor, zbog čega je još uvek teško videti bilo kakav napredak, navedeno je u saopštenju.

„Ratko Mladić i Radovan Karadžić izvedeni su pred lice pravde, ali hoće li konačna presuda doneti pomak u pomirenju i koliko je vremena potrebno da ono započne? Možemo li očekivati razvoj događaja sličan odnosima između Nemačke i Poljaka ili ipak onakav kakav vidimo između Turaka i Jermena“, upitao je Picula.

Picula je izvestio skup da će parlamentarna konferencija predsednika sutra odlučiti o usvajanju nove rezolucije o Srebrenici.

Kao što je Danas već pisao, najverovatniji scenario je da će EP umesto rezolucije na plenarnoj sednici samo usvojiti zajedničku izjavu koju će pročitati predsednik ovog tela Martin Šulc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari