Za sada nepoznati počinioci su u noći između ponedeljka i utorka na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice izlepili plakate sa porukama da Euleks treba da „ide kući“ i da je ta misija Evropske unije na Kosovu „neprijatelj srpskog naroda“, javile su novinske agencije.

Poruke su izlepljene na saobraćajnim znacima u većinski srpskom delu Kosovske Mitrovice, ali i u Zubinom Potoku, a na nalepnicama su logo Euleksa, propratni tekst i nacistički kukasti krst. Na nekim od nalepnica napisano je „Eulex go home“, a na nekim „Euleks neprijatelj srpskog naroda“.

Euleks je u izjavi za javnost ocenio da je „gnusno“ povezivati EU sa nacističkim simbolima. Portparol Euleksa Migel Karvaljo de Farija saopštio je da misija EU nema drugi komentar osim da je „gnusno Evropsku uniju, dugogodišnjeg borca za slobodu, demokratiju i vladavinu prava, povezivati sa zastavom nacističkog režima“.

Istovremeno, na Kosovu južno od Ibra i dalje se preduzimaju aktivnosti protiv ekstremnih islamista i onih koji su osumnjičeni da su s njima povezani. Kako je objavio prištinski list Koha ditore, identifikovane su četiri džamije, koje nisu pod jurisdikcijom Islamske zajednice Kosova, od kojih su dve sada zatvorene.

Predstavnici IZK kažu da treba zatvoriti sve takve džamije, jer nemaju nikakvih informacija o aktivnostima koje se u njima vode, ko njima rukovodi i čime se one bave, a spekuliše se da su u pomenutim džamijama neki od centara islamskih ekstremista na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari