Članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo ne nameravaju da posle mišljenja MSP promene taj stav, saznaje Danas iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora.


Visoki zvaničnici Španije, Rumunije, Slovačke i Kipra ovih dana su jasno rekli sagovornicima u Beogradu da se ubrzo mogu očekivati i njihove zvanične poruke podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. U ovom trenutku sagovornicima Danasa jedino nije do kraja poznata pozicija Grčke ali, kako ističu, i pored pojačanih pritisaka s kojima se Atina u poslednje vreme suočava, neprijatna iznenađenja s te strane ne treba očekivati.

S druge strane, ono što je izvesno jeste da je kandidatura Srbije za članstvo u EU uslovljena njenim ponašanjem u vezi s Kosovom posle stava MSP i da su male šanse da će je Savet ministara proslediti Evropskoj komisiji u toku septembra, čemu su se srpski zvaničnici nadali.

Od vlasti u Beogradu se traži da budu „konstruktivne“, u cilju „mira i stabilnosti“ na Balkanu i „dobrosusedskih odnosa“, odnosno nešto blaže rečeno, „dobre saradnje“ s Kosovom. Insistiranje na rezoluciji u Generalnoj skupštini UN kojom bi se pozvalo na obnovu pregovora o statusu bilo bi doživljeno kao narušavanje tih principa. To, svakako, nije jedinstven stav svih 27 članica EU, ali jeste većinski i jeste onaj koji zastupaju Belgija, zemlja predsedavajuća Uniji, kao i Nemačka i Francuska. Ove poruke je predsedniku Srbije Borisu Tadiću nedavno u Briselu uputio belgijski premijer Iv Leterm.

Upravo komplikovan posao formulisanja zajedničke pozicije EU o Kosovu i koracima koje treba preduzeti nakon mišljenja MSP biće cilj predstojećeg zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova, zakazanog za ponedeljak, 26. jul u Briselu, rečeno je Danasu iz više zapadnih diplomatskih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari