Poglavlje 25 – Istraživanje i razvoj – i Poglavlje 26 – Prosveta i omladina – moglo bi biti otvoreno i zatvoreno čak ove godine, kaže za Danas Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU.

Kao nam je Miščevićeva objasnila, razlog tome je što u tim oblastima nema evropskog zakonodavstva, već samo dobre prakse, uključivanja u evropske mreže i stvaranja uslova za slobodno kretanja ljudi.

Brzo zatvaranje i otvaranje poglavlja nije ništa novo. Na primeru pregovora koji teku između Crne Gore i EU se može videti da je Crna Gora, koja je do sada otvorila 18 poglavlja, Poglavlje 25 otvorila i privremeno zatvorila 18. decembra 2012, a Poglavlje 26 otvorila i privremeno zatvorila istog dana, 15. aprila 2013.

Srbija je sa procesom skrininga završila 24. marta i sada očekuje da do kraja godine dobije sve izveštaje iz tog procesa. Beograd očekuje političku odluka o otvaranju prvih poglavlja do kraja godine.

Miščevićeva je posle završetka skrininga navela da je skrining tek prvi u procesu pregovora za članstvo i da je pokazao pravu sliku šta Srbija jeste danas i kakvi su joj strateški koraci dalje.

„Treba da budemo dobri, kakvi smo i bili tokom skrininga, i da pokažemo kakve to kapacitete ima Srbije, ne praveći Potemkinova sela, već govoreći i o našim manama i tražeći pomoć ukoliko nam je potrebna“, rekla je Miščevićeva i naglasila da postoji politička podrška za proces integracija.

Prema njenoj oceni, Srbija je najbolje pripremljena za vođenje pregovora i ona se nada da će do kraja godine biti otvorena i zatvorena određena poglavlja u pregovorima sa EU.

„Kakva god da je politička odluka država članica, spremamo se da sve što uradimo daje tehničku podršku čitavom procesu pregovora kako bismo promenili stvari ovde, kod kuće, i za nas“, rekla je Tanja Miščević na konferenciji „Srbija na putu evropskih integracija – skrining i posle skrininga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari