Psihičko stanje Ratka Mladića poslednjih dana se znatno pogoršalo i na pamet mu padaju „morbidne ideje“, pa s njim nije moguće raspravljati o odbrani u Haškom tribunalu, kaže za Danas Miloš Šaljić, advokat haškog optuženika.



Šaljić je u vezi sa zdravstvenim stanjem Mladića naveo da je „situacija alarmantna“ i podsetio da je on imao tri „moždana udara“. Kako ističe, pitanje je koliko dugo će Mladić živeti, jer uslovi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda nisu odgovarajući i neophodno je da se leči u zdravstvenoj ustanovi.


– Stalno govori o poseti grobu njegove ćerke, padaju mu na pamet morbidne ideje, kao na primer da mu donesu sanduk sa lešom ćerke ako mu ne daju da poseti njen grob – navodi Mladićev advokat. Što se tiče njegovog zahteva o poseti grobu, Šaljić ističe za naš list da su „male mogućnosti“ da bude prihvaćen. Prema njegovim rečima, Mladić je zadovoljan tretmanom u pritvoru i vreme provodi u razgovoru sa obezbeđenjem.

Šaljić će danas poštom poslati žalbu na rešenje o izručenju Mladića Haškom tribunalu, kao i zahtev za formiranje nezavisne lekarske komisije koja bi pregledala Mladića.

Darko Mladić, sin haškog optuženika, rekao je juče da je sudski lekar zaključio da je njegov otac sposoban da pristupi sudu i da prati tok suđenja, kao i da njegovo zdravstveno stanje ne zahteva bolničko lečenje. On je ispred Specijalnog suda pročitao zaključak lekara i naveo da je pregledom dijagnostikovan psihoorganski sindrom, što znači gubitak spoznajne sposobnosti i sposobnosti pamćenja, a što je „suprotno sa zaključkom izvedenim iz dijagnoze“.

On je dodao i da su lekari ustanovili da njegov otac boluje od više hroničnih bolesti.

– Lekari koji su radili dijagnozu su to uradili korektno, za razliku od lekara opšte prakse koji je izveo zaključak – rekao je Darko Mladić i pozvao Haški tribunal da pošalje lekare da pregledaju Ratka Mladića. On je napomenuo i da je u razgovoru sa ocem saznao da je haški optuženik imao moždani udar 2008.

– Rekao mi je da nema ništa sa Srebrenicom, da je spasio žene i decu i da je njegovo naređenje bilo da se evakuišu ranjenici, žene i deca – naveo je Darko Mladić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari