– Prilikom dolaska predstavnika Beograda na čelu sa šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem u Prištinu u četvrtak nije bilo ni pokušaja „državnog dočeka“, koji su najavljivali pojedini kosovski političari, a ponašanje zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija i Edite Tahiri bilo je izuzetno konstruktivno i korektno – kaže za Danas Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, koji je bio u sastavu delegacije u radnoj poseti KiM.

Mihajlović je juče, ukratko rezimirajući rezultate i utiske boravka u Prištini, izjavio našem listu da je sada prilika, koja se ne sme propustiti, za „pravedno razrešenje kosovskog čvora“, kako ovo pitanje sa istorijskim korenima ne bi bilo na teretu i budućim generacijama. Dijalog Beograda i Prištine mogao bi da bude najvažniji proces na Balkanu u ovoj deceniji, smatra Mihajlović. U kontekstu uličnog nasilja koje se dešavalo prilikom Stefanovićeve posete, naš sagovornik ističe da je jedan od ciljeva dijaloga upravo „da se iz procesa eliminišu ekstremisti“.

Ministar za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović kaže za Danas da se u četvrtak po podne više puta čuo telefonom s Borislavom Stefanovićem.

– Preneo mi je sve pohvale u vezi s atmosferom na sastancima koje je imao u Prištini. Koliko sam razumeo, demonstracije koje je organizovao Aljbin Kurti nisu okupile mnogo ljudi, dve ili tri stotine, što znači da to nije stav većine naroda na Kosovu. Stefanović mi je preneo i da su razgovori sa zvaničnicima u Prištini bili jako dobri. Poseta je protekla u izuzetno radnoj i prijatnoj atmosferi – kazao nam je Bogdanović.

Ministar za KiM ističe da odlazak predstavnika Beograda u Prištinu „doprinosi opuštanju atmosfere i dijalog uvodi u novu, pozitivniju fazu“.

Nadam se da će predstavnici Prištine doći u Beograd. Uveren sam da kod nas neće biti nikakvih demonstracija ili nemira na ulicama tim povodom – zaključio je Bogdanović. 

 Predsednik Boris Tadić izjavio je juče da nasilje u Prištini zbog posete Borislava Stefanovića ne doprinosi rešavanju problema između Albanaca i Srba, a reakcija Srbije mora da bude mirna i racionalna. Kreiranje novih tenzija i nasilništva samo može dodatno da zatruje atmosferu. Problem KiM mora da se reši na miran način. Srbija se ne odriče svojih legitimnih nacionalnih interesa, ali istovremeno moramo razumeti i prirodne potrebe albanskog stanovništva, poručio je Tadić.



 

 

Poseta Ljubljani

             Borislav Stefanovi} je iz Pri{tine oti{ao u Ljubljanu, gde je ju~e razgovarao s premijerom Slovenije Borutom Pahorom i ministrom spoljnih poslova Samuelom @bogarom. Stefanovi} je za Danas izjavio da je cilj posete Ljubljani informisanje regionalnih ~inilaca o re{enjima u dijalogu s Pri{tinom i njihovo upoznavanje sa stavovima Beograda. Stefanovi} nam je kazao da odr`ava redovne kontakte s dr`avnim vrhom, odnosno s predsednikom i premijerom Srbije, kao i da je posle posete Pri{tini razgovarao telefonom s predsednikom Borisom Tadi}em.

             J. T.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari