Za obezbeđenje mitinga naprednjačke koalicije, u subotu u Beogradu biće angažovano oko 5.000 policajaca, „nekoliko stotina više ili manje nego prošle godine za Paradu ponosa“, saznaje Danas u MUP-u Srbije. Takođe, u Ministarstvu očekuju aktivnu pomoć redara Srpske napredne stranke, koja najavljuje da će 16. aprila na ulicama prestonice biti oko 100.000 ljudi.


Kako nam je rečeno, MUP smatra da su male šanse od izbijanja masovnih nereda i nasilja, ali policijski posao biće u velikoj meri otežan zbog odluke SNS da organizuje protestnu šetnju centrom Beograda, koja će obuhvatiti prolazak pored gotovo svih ključnih državnih institucija. Takođe, veliki broj pripadnika snaga reda neophodan je i zbog toga što će okupljanje biti celodnevno, od prepodneva, kada se očekuje dolazak građana iz svih krajeva Srbije, preko početka mitinga ispred Doma Narodne skupštine, tačno u podne, pa do večernjih sati, s obzirom na to da su organizatori prijavili završetak skupa u osam sati uveče.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić izjavio je juče da će skup biti okončan istog dana, s obzirom na to da će vlasti biti upućena „ponuda, koju neće moći da odbiju“. „Miting će trajati dok se ne završi, a završiće se 16. aprila“, rekao je Nikolić novinarima, ne želeći da navede o kakvoj ponudi se radi.

Nikolić je istakao da i dalje očekuje da ga predsednik Boris Tadić pozove na sastanak, komentarišući da „koliko god da je neko na oblacima, mora povremeno da siđe među narod“. „Srbija je zrela za demokratske političke promene. Građani loše žive, a opada i popularnost EU zbog odluka srpske vlade. Ukoliko vlasti napravimo ustupak oko datuma izbora, ništa nismo uradili“, zaključio je predsednik SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari