– Kosovo je proglasilo povećan stepen pretnje od terorističkih napada, zbog čega su predstavnici vlasti apelovali na građane da budu oprezni i izbegavaju javna mesta, manifestacije i skupove u narednom periodu. Politički analitičar i novinar iz Prištine Imer Muškolaj ističe za Danas da se u kosovskoj javnosti ovakva odluka vlasti ocenjuje kao politička i dovodi u vezu sa najavljenim skupom opozicije za sutra.

On dodaje da je opozicija na Kosovu ocenila da je reč o političkoj odluci, kako bi se sprečio njihov sutrašnji veliki skup u Prištini. „Zanimljivo je da je pre nekoliko dana ministar unutrašnjih poslova rekao da Kosovo nije u opasnosti od terorizma, ali je izgleda promenio stav i preduzeo određene bezbednosne mere nakon što je opozicija najavila skup“, navodi Muškolaj.


Sagovornik Danas iz Prištine dodaje i da su bezbednosne službe i policijske snage na Kosovu već preduzele određene preventivne mere u borbi protiv terorizma i da je zatvoreno nekoliko nevladinih organizacija za koje vlast sumnja da su bile povezane sa radikalnim islamistima.

Prema pisanju Balkan insajta, kosovska policija je povećale prisustvo na ulicama i započela intenzivnu kontrolu pojedinaca i vozila na granicama zbog rastućeg straha od terorističkih napada. Premijer Kosova Isa Mustafa i predstavnici bezbednosnih snaga pooštrili su mere bezbednosti na sednici Kosovskog saveta za bezbednosti u ponedeljak. Kako je saopšteno iz kabineta premijera, postoje „realni rizici od terorizma“. Policija je zato apelovala na građane da budu oprezni i izbegavaju, kada god mogu, javna mesta kao što su koncerti, sportski događaji, noćni klubovi, autobuske stranice i tržni centri.

Savetnik premijera za bezbednosnu politiku Edon Miftari rekao je za BIRN da Kosovo ima kapaciteta da se uhvati u koštac sa terorizmom, ali da je neophodna posebna pažnja. On je dodao da se napori moraju dalje nastaviti i sprovoditi u saradnju sa drugim prijateljskim zemljama.

Balkan insajt navodi i da su protiv oko 40 radikalnih islamista, uključujući imame i navodne bivše ratnike na Bliskom istoku, pokrenuti sudski postupci na Kosovu nakon odlučnih akcija sprovedenih od jeseni prošle do proleća ove godine. Inače, pojedini podaci ukazuju na to da se više od 200 ljudi sa Kosova priključilo redovima Islamske države i Al Nusre u Siriji i Iraku.

Takođe, nedavno je ocenjeno da Bosna i Hercegovina zauzima četvrto, a Kosovo peto mesto na listi zemalja koje su „regrutovale“ najviše boraca za Islamsku državu. Procene su da je sa Kosova regrutovano 83 ratnika na milion stanovnika.


Danas Dan bezbednosnih snaga

Kosovske snage bezbednosti obeležavaju danas svoj dan, a centralni događaj odigraće se u 11 časova u Prištini, piše Koha Ditore. Na centralnom događaju očekuje se prisustvo najviših diplomatskih i vojnih predstavnika. Takođe, danas će biti i Dan otvorenih vrata za građane u mnogim kasarnama u više gradova Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari