Od 250 poslanika Narodne skupštine Srbije njih 94 u ovom sazivu, za nepuna prva tri meseca rada, nije se bukvalno nijednom javilo za reč na plenarnim zasedanjima. Najviše „tihih“ poslanika je u redovima naprednjaka – čak 67 od ukupno 136, a među njima su Krstimir Pantić i Milanka Karić, pokazuju podaci inicijative Otvoreni parlament, koje je Danas dobio na uvid.


Procentualno, najćutljivija u parlamentu je, ipak, poslanička grupa PUPS, u kojoj od 12 poslanika njih osmoro za sada nijednom ništa nije reklo za skupštinskom govornicom.

Od 25 socijalista, od 16. aprila do 30. juna, u periodu obuhvaćenom analizom Otvorenog parlamenta, ćutalo je četvoro njihovih poslanika, među kojima su istaknuti funkcioneri SPS Branko Ružić, Milutin Mrkonjić i Petar Škundrić, koji je nedavno podneo ostavku u parlamentu. Iz Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme nije progovarala jedino Marija Jevđić, a iz Nove Srbije Mladen Grujić i Velimir Stanojević.

Ukupno, iz redova vladajuće koalicije, koja broji 208 poslanika, za reč se nije javljalo njih 82, više od trećine. Međutim, ni četvrtina predstavnika opozicije nije bila pričljiva. Naime, od 42 opoziciona poslanika (DS, NDS, LSV, SDA-PDD i samostalni poslanici) njih 12 nije govorilo.

Među osam demokrata koji se nalaze na tom spisku su šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Balša Božović, potpredsednica stranke Nataša Vučković, predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović i bivši potpredsednik Dejan Nikolić. Iz Nove demokratske stranke u prva tri meseca nisu govorili bivši ministar za KiM Goran Bogdanović i Ninoslav Stojadinović. Iz redova LSV nisu uzimali reč Bojan Kostreš i Dejan Čapo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari