Posle dva pregovaračka dana, u kojima ni posle maratonskih razgovora iza „zatvorenih vrata“ Beograd i Priština nisu postigli dogovore o administrativnim prelazima i učešću Kosova na regionalnim skupovima, u Briselu je juče popodne nastavljena osma runda dijaloga.

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista rezultati trećeg dana pregovora još nisu bili poznati, a šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović nagovestio je da bi „ubeđivanje“ moglo da se nastavi i tokom vikenda.

Stefanović je u izjavi za Danas negirao spekulacije pojedinih diplomatskih izvora da je Brisel dao Beogradu i Prištini rok do nedelje, 4. decembra u podne da se dogovore o prelazima i regionalnoj saradnji, jer je za ponedeljak najavljen sastanak ministara spoljnih poslova EU, na kojem bi trebalo da se formuliše stav o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji.

– Dijalog se vodi zbog rešavanja problema na terenu, a ne zbog kandidature. Vlada Srbije ne bavi se kalkulacijama, nego rešavanjem gorućih pitanja – kategoričan je Stefanović, koji negira i nezvanične priče pojedinih političkih krugova da je Beograd, navodno, podigao „ulog“ i da za prihvatanje integrisanog upravljanja prelazima traži ne samo status kandidata , nego i datum početka pregovora sa EU, dok Brisel, kako se spekuliše, Srbiji nudi status kandidata u martu.

On je pre jučerašnjih razgovora najavio da će beogradska delegacija „uložiti dodatne napore i podneti konkretne predloge za rešavanje preostalih spornih pitanja“ i da „od međunarodne zajednice očekuje da izvrši pritisak na Prištinu da odustane od svojih maksimalističkih zahteva“. Stefanović je naglasio da je „rešenje vrlo blizu, ali da su poslednji koraci često i najteži“, prenose agencije.

Prema njegovim rečima, u prethodna dva dana došlo je do „izvesnog napretka po pitanju primene dosad postignutih dogovora“. Reč je o sertifikatima za prelazak administrativne linije između Kosova i centralne Srbije na kojima se, kaže on, „neće stavljati nikakva državna obeležja“. Stefanović ističe da su „najsporniji regionalno predstavljanje Kosova i prelazi, za koje Srbija neće dozvoliti da dobiju atribut državnih prelaza“.

Edita Tahiri, šef prištinskog pregovaračkog tima, posle pregovora, koji su u četvrtak trajali skoro do ponoći, izjavila je da je „Kosovo prihvatilo, a Srbija odbila sporazum o integrisanom upravljanju granicom, koji je sastavio posrednik EU Robert Kuper“. Tahiri je izrazila nadu da će Brisel izvršiti pritisak na Beograd da prihvati sporazum o integrisanom upravljanju granicama, prenosi prištinska RTK.

U vreme jučerašnjeg nastavka pregovora u Briselu, u severnom delu Kosovske Mitrovice završio se sastanak načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga sa predsednicima opština sa severa KiM, na koje je odlučeno da se počnu pripreme za zajedničku sednicu skupština četiri srpske opštine. Predsednik opštine severna Mitrovca Krstimir Pantić izjavio je za Danas da se još ne zna datum održavanja zajedničke sednice na kojoj će se razmotriti i poziv predsednika Srbije da se uklone barikade. Predsednici skupština opština danas započinju konsultacije sa šefovima odborničkih grupa.

Na severu KiM juče je bilo mirno. Kfor je ojačao svoje položaje kod Jagnjenice, a na sastanku njegovih predstavnika i predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića dogovoreno je da se u naredna dva, tri dana, tokom kojih neće biti nasilnih akcija međunarodnih vojnih snaga, pronađe mirno rešenje. Pregovori se nastavljaju u ponedeljak, a Srbi iz Ibarskog Kolašina ostaju na barikadama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari