Ishod devete runde dijaloga Beograda i Prištine održane u Briselu nije bio poznat do zaključenja prvog izdanja Danasa. Prema nezvaničnim informacijama iz Brisela i Prištine, dve strane postigle su okvirni dogovor čija se finalizacija verovatno očekuje petak ili u ponedeljak 22. aprila. Cilj dugotrajnih pregovora bio je da se razmotre sve mogućnosti kako bi se došlo do rešenja pre svega o ovlašćenjima zajednice srpskih opština na Kosovu.

Direktan dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton bio je u zastoju nakon osme runde, održane u Briselu 2. aprila, ali su obe strane u međuvremenu izražavale spremnost za dalje razgovore i približavanje stavova. Pored premijera Srbije Ivice Dačića, u delegaciji Beograda bili su potpredsednici vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Razgovori u Briselu počeli su danas ujutro u Briselu sastankom delegacije Prištine s Ketrin Ešton, koji su trajali oko sat vremena. Kosovski premijer Hašim Tači, koji je predvodio delegaciju Prištine, izjavio je uoči susreta sa visokom predstavnicom EU da se Priština zalaže sa postizanje sporazuma sa Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

„Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum između države Kosovo i Srbije, sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zemlje i njihovih naroda“, rekao je Tači novinarima u Briselu.

Tači je ocenio da bi taj sporazum bio u interesu ne samo Kosova već i Srbije, regiona i EU, i izrazio nadu da će „Srbija raditi na njegovom postizanju“. „Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru“, naveo je kosovski premijer.

Posle susreta sa predstavnicima Prištine Ketrin Ešton se sastala s delegacijom Beograda i ti razgovori trajali su više od dva sata, nakon čega je beogradski tim imao konsultacije, a zatim je održana nova runda odvojenih sastanaka visoke predstavnice EU sa dvema stranama.

Član srpske delegacije Aleksandar Vulin izjavio je u pauzi između tih sastanaka da Srbija očekuje „znatno bolju ponudu“. Vulin je istakao da je pregovarački tim Beograda bio u pravu što tokom prošle runde nije prihvatio predlog sporazuma o severu Kosova i da očekuje bolju ponudu, ali da „tek treba da vidimo da li će to biti dovoljno za postizanje sporazuma“. „Postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi“, rekao je Vulin novinarima u Briselu.

Ministarka za evropske integracije Kosova Vljora Čitaku objavila je na Tviteru u pauzi između razgovora da bi Srbija mogla prihvatiti sporazum. „Izgleda da je Srbija razmislila i moguće je da će prihvatiti predlog visoke predstavnice Ešton. Dobre vesti“, navela je Čitaku. Ona je ocenila da je ponuđeni predlog Brisela „dobar za Kosovo, a da nije loš za Srbiju, tako da je i dalje moguć dogovor“.

Trojni sastanak počeo je u kasnim poslepodnevnim satima, a pojedini beogradski mediji su objavili da je Tači u jednom trenutku napustio pregovarački sto, zbog nezadovoljstva predlogom Brisela, što je Vljora Čitaku ubrzo demantovala, ističući da je bila u pitanju samo pauza za konsultacije obe delegacije.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je juče dok je još trajao dijalog da premijeri Srbije i Kosova ne moraju da reše sva pitanja, ali da je sporazum o statusu srpskih opština na severu Kosova ključan za nastavak evropskih integracija. „Jasna mi je zabrinutost Srbije za Srbe na severu Kosova, ali sporazum s Kosovom je taj koji otvara put pregovorima“, naglasio je Bilt.

Krister Asp, ambasador Švedske, kaže za Danas da je dijalog pokazao da su obe strane posvećene uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, „ali da bi se to dogodilo na osnovu uzajamno prihvatljivog rešenja obe strane moraju da budu pripremljene da učine dodatne kompromise“. „Bilo je veoma ohrabrujuće što je dijalog nastavljen i on mora da bude nastavljen jer bi neuspeh imao negativne posledice ne samo za strane kojih se direktno tiče, već i za region i za Evropu“, ocenio je Asp.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je juče u Strazburu da bi bilo šteta da sporazum ne bude postignut, „kad smo već tako blizu rešenja“.

Stefanović: Skupština daje poslednju reč

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče da će parlament dati poslednju reč o eventualnom dogovoru Beograda i Prištine i izjasniti se da li je on prihvatljiv ili ne. „Do sada je bilo bespredmetno da održavamo sednicu zbog dijaloga“, rekao je Stefanović za B92.

Bolja ponuda Beogradu

Pretpostavljamo da je nova varijanta predloga Brisela nešto bolja sa srpske tačke gledišta, što se tiče policije i sudstva, kažu za Danas izvori iz Prištine. Kako se objavili pojedini domaći mediji, okosnicu jučerašnjih pregovora predstavljala je ponuda Brisela da zajednica srpskih opština predlaže kandidate za policijske komandante na severu Kosova, a da taj predlog potpisuju predsednici opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari