U briselskim diplomatskim krugovima spekuliše se da bi posle lokalnih kosovskih izbora 3. novembra moglo da dođe do promene formata pregovora koje Beograd i Priština vode pod okriljem EU.

Izvori Danasa očekuju da se krajem novembra potpiše novi, okvirni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji sadrži 18 tačaka i kojim se, između ostalog, predviđa da „obe strane razvijaju međusobne dobrosusedske odnose zasnovane na nemešanju u unutrašnja pitanja i obostranom poštovanju teritorijalnog integriteta“.

Potpisivanju tog dokumenta, u čijoj je pripremi Berlin navodno imao važnu ulogu, prethodiće, kako se spekuliše, „mini konferencija“ ili sastanak „na vrhu“ koji bi okupio predsednike i premijere Srbije i Kosova, a sa beogradske strane obavezno i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Prema pisanju prištinskog dnevnika Tribuna, Priština u vezi sa promenom formata briselskih pregovora „ima velika očekivanja od stava Nemačke prema Srbiji“, koja u decembru čeka odluku Brisela o datumu za početak pristupnih pregovora sa EU. List navodi da međunarodni krugovi „ne očekuju da Srbija postane članica EU bez prethodnog priznavanja nezavisnosti Kosova“.

Briselski pregovori na premijerskom nivou nastavljaju se u nedelju popodne, 8. septembra, potvrdila je za Danas portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić. Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači trebalo bi da razgovaraju o temama o kojima su pregovarali i 27. avgusta – energetici, telekomunikacijama i lokalnim kosovskim izborima. Dačić je najavio da s njim u Brisel na ovaj krug dijaloga ide i Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari