Drugi samit Srbija – Italija biće održan u petak, 15. jula u Beogradu, a italijansku delegaciju predvodiće premijer Silvio Berluskoni, saopštila je juče Vlada Srbije, potvrđujući Danasova saznanja koja smo objavili krajem prošle sedmice.


Detalji posete i sastavi delegacija nisu navedeni ni u Beogradu, ni u Rimu. Očekuje se da će tokom samita biti potpisano više sporazuma o saradnji, a Berluskoni bi u Beograd trebalo da dođe u pratnji više ministara i privrednika.

Takođe, kako je naš list ranije objavio, predsednik vlade Italije trebalo bi da razgovara i s predsednikom Srbije „tet-a-tet“, a postoji i mogućnost posete Sportskom društvu Crvena zvezda i stadionu Marakana s obzirom na to da je Berluskoni vlasnik FK Milan.

Prvi samit Italije i Srbije održan je novembra 2009. u Rimu, kada je potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje, koja predviđa podršku ubrzanju evropske integracije Srbije, privilegovane bilateralne odnose, posebno u ekonomiji, kao i razmenu stručnjaka u svim sektorima.

Kako je krajem maja prenela italijanska agencija Ansa, kao teme za drugi samit dve zemlje predsednik Tadić izdvojio je, između ostalog, projekte izgradnje Koridora 10 i beogradskog metroa, kao i zainteresovanost Italije da ulaže u energetski sektor u Srbiji.

„Predstojeći samit biće prilika da Italija još jednom potvrdi snažnu podršku Srbiji u procesu evropske integracije“, izjavio je juče italijanski ambasador u Beogradu Armando Varikio, koji je istakao da će to biti „veliki događaj“ u kojem će učestvovati premijer Berluskoni i brojna ministarska i privredna delegacija.

Varikio je agenciji Beta kazao da će razni aspekti samita – politički, ekonomski i kulturni – dati značajan podsticaj razvoju odnosa dve zemlje, pri čemu je naglasio da će u delegaciji Italije biti i mnogi privrednici jer će se razmatrati i investicije.

Kako je rečeno u Privrednoj komori Srbije, Italija je najznačajniji spoljnotrgovinski partner naše zemlje, a robna razmena je u prvih pet meseci 2011. iznosila1,23 milijarde dolara i za 25 odsto je veća u odnosu na isti period prošle godine. U prvih pet meseca 2011. pokrivenost uvoza izvozom je iznosila rekordnih 90,3 odsto, što je znatno poboljšanje u odnosu na isti period 2010, kada je bila 70,7 procenata.

PKS ističe partnerstvo s Fijatom u automobilskoj industriji, koje bi trebalo da bude snažan zamajac i za buduće kooperantske odnose u proizvodnji komponenti. Takođe, italijanske banke po vrednosti kapitala čine 25 odsto bankarskog tržišta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari