Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File danas u Luksemburgu trebalo bi da ministrima spoljnih poslova Evropske unije podnesu izveštaj o sporazumu Beograda i Prištine i napretku u evropskim reformama Srbije i Kosova.

Kako objašnjavaju u sedištu EU, šefovi diplomatija država članica Unije će „izveštaje primiti k znanju“, ali je neizvesno da li će na današnjoj sednici biti nekih ocena i zaključaka.

Pozivajući se na diplomatske izvore, agencije javljaju da praktično nema sumnje da će odluka Saveta biti pozitivna za Beograd, što bi trebalo da bude i saopšteno danas u podne. Iako iz diplomatskih izvora stižu ohrabrujući signali, a premijer Srbije Ivica Dačić javno tvrdi da mu je Ketrin Ešton „obećala datum početka pristupnih pregovora“ i da to „nije nagrada za prošlonedeljni sporazum s Prištinom“, u sedištu EU ističu da će konačna odluka biti doneta 28. juna. Tada bi, kako je najavljeno, Savet EU – šefovi država ili vlada država članica trebalo da odluče o datumu za Srbiji i sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo.

Kako prenose agencije, evropski zvaničnici u Briselu očekuju da sporazum Beograd-Priština opipljivije počne i da se primenjuje, sprovođenje ranijih dogovora, kao i nastavak dijaloga o tehničkim pitanjima kao što su telekomunikacije i energetike. Brisel u izvesnoj meri brine primena sporazuma, zbog čega će u preporuku biti ugrađena klauzula da Srbija do juna treba da dokaže da je spremna da u celosti primeni dogovor Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari