Poslanici Srpske napredne stranke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope će najverovatnije glasati protiv prijema Kosova u tu organizaciju, ukoliko do takvog predloga dođe, dok DS o tome zasad nema jasan stav.

Ministar spoljnih poslova Kosova i zamenik premijera Hašim Tači najavio je prilikom susreta sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom ove nedelje da će kosovska diplomatija u saradnji sa svojim partnerima, narednih meseci raditi na procesu pristupanja Kosova SE.

Aleksandra Đurović, šef skupštinske delegacije Srbije u Savetu Evrope, za Danas kaže da će njena sugestija svim članovima srpske delegacije biti da glasaju protiv ukoliko dođe do inicijative da se Kosovo primi u SE.

– Verujem da do doga neće skoro doći. Moja sugestija biće da se glasa protiv. Međutim, dešava se da svi poslanici ne poslušaju moju sugestiju i glasaju drugačije. Važno je reći da osim statusa države, odnosno njenog međunarodnog priznavanja ili ne, članstvo u SE podrazumeva ispunjavanje niza standarda od vladavine prava, demokratije, zaštite manjinskih prava i ljudskih prava uopšte. Savet Evrope je Kosovu dao niz preporuka, ali, koliko sam upoznata, njihovo ispunjavanje ne ide baš najbolje – navodi Đurovićeva, poslanica SNS.

Ona ocenjuje da Kosovo trenutno nema puno argumenata za razgovor o članstvu i da bi bio krupan zalogaj ostvarivanje dvotrećinske većine koja je za članstvo potrebna.

Vesna Marjanović, članica delegacije u SE iz redova demokrata, napominje za Danas da će o tome kako će glasati odlučiti kada vidi tekst predloga za rezoluciju koji se podnosi Skupštini SE, nakon razgovora sa kolegama iz DS i pripadnicima poslaničke grupacije socijalista u PSSE, jer se obično glasa na osnovu dogovora grupacija kojoj stranke pripadaju.

– Ne znam ni da li ću biti u prilici da glasam, jer zbog štednje polovina delegacije uopšte i ne putuje na zasedanja. U svakom slučaju, sugestija šefice delegacije nas ne obavezuje, kao što nas ne obavezuju ni preporuke Vlade. Glasa se na osnovu sopstvene procene i savesti – navodi Marjanovićeva.

Prema njenim rečima, već neko vreme se u SE razgovara o tome kako Kosovo uključiti u njegov rad, pa predstavnici Kosova prisustvuju radu komiteta, ali nemaju pravo glasa. Marjanovićeva kaže da nema informaciju o tome da će prijem Kosova biti stavljen na dnevni red, ali i da se ne treba iznenaditi ako uskoro do toga dođe.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, na pitanje Danasa kako bi Srbija trebalo da se postavi ako dođe do inicijative za prijem Kosova, odgovara da je to političko pitanje i da će Kosovo pokušavati da bude primljeno u međunarodne organizacije i institucije, a da će Srbija, s obzirom na to da ne želi da prizna njegovu nezavisnost, biti protiv u meri u kojoj je to moguće.

– Ne zavisi samo od Srbije da li će Kosovo biti primljeno u SE, jer su tu i zemlje koje ga ne priznaju, poput Španije i Slovačke. Postoji i matematičko pitanje, odnosno da li Kosovo može da obezbedi dvotrećinsku većinu ili ne – zaključuje Joksimovićeva.

U članstvu SE je 47 zemalja. Neka zemlja ili teritorija može biti primljena u redove SE ako za to glasa dvotrećinska većina članica ove sveevropske organizacije, koja svojim konvencijama uglavnom nadzire delovanje pravne države i poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. O prijemu u članstvo odlučuje Komitet ministara sastavljen od šefova diplomatija 47 država članica, a na predlog PSSE.

Plan Kosova

Kako je Danas pisao u julu, na osnovu saznanja u diplomatskim izvorima u Prištini, Kosovo je još tada imalo plan da do decembra podnese kandidaturu za članstvo u SE. Prema rečima naših sagovornika, „već je obezbeđena dvotrećinska podrška za takvo pridruživanje“. Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland je tokom leta izjavio da je većina članova SE priznala Kosovo, ali do sada nije bilo diskusije o članstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari