Sastanak šefova poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu biće održan ove sedmice kako bi bio postignut konačan dogovor o formatu obeležavanja dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenici, ali je izvesno da će predsednik EP Martin Šulc održati govor i da će biti organizovana debata na tu temu, kažu za Danas u Briselu. Kako ističu naši sagovornici, postoje predlozi da pošta žrtvama bude odata u sali minutom ćutanja, kao i da i dalje nije poznato da li će se Šulc obratiti poslanicima ispred zgrade ili unutar prostorija.


Izvori Danasa u EP nezvanično kažu i da će neki poslanici, uključujući Tanju Fajon, članicu grupe socijalista i demokrata, prisustvovati komemoraciji 11. jula u Potočarima. U Ambasadi Slovenije Danasu je potvrđeno da će komemoraciji prisustvovati i slovenački predsednik Borut Pahor, koji će održati i govor. Istovremeno, planirano je da poslanici EP doniraju novac udruženju „Majke Srebrenice“.

Podsetimo, izvestilac za Bosnu i Hercegovinu u EP Kristijan Dan Preda izjavio je da EP neće usvojiti rezoluciju o Srebrenici, kako je prvobitno planirano, jer to u ovom trenutku „ne bi bilo od koristi u BiH i regionu“.

Dačić danas u Briselu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovaće danas na okruglom stolu „Srbija na putu ka članstvu u Evropskoj uniji“, koji u EP u Briselu organizuje parlamentarna grupa „Prijatelji Srbije“. Panelom i izložbom fotografija srpskog umetnika Dragoljuba Zamurovića zvanično će se obeležiti početak rada neformalne parlamentarne grupe „Prijatelji Srbije“, kojoj će predsedavati rumunski evroparlamentarac Emilijan Pavel, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari