Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da su tokom dvodnevne posete Srbiji hrvatskog predsednika Ive Josipovića pomerene mnoge stvari koje su bile cementirane godinama i da su mnoge predrasude razbijene.

„Ne znam kakvi će biti konačni komentari, razmatranja i analize posete, ali znam da su građani Beograda danas predsednika Josipovića dočekali aplauzom“, istakao je Tadić, na koktelu na Kalemegdanskoj terasi za predstavnike kulturnog života i medija Srbije i Hrvatske, kojim je okončana Josipovićeva poseta.

Tadić je Josipovića pozvao da se ne sastaju samo zvanično ili pred kamerama, već da to čine i u neformalnim razgovorima i tako razbiju tradicionalni pristup politici. Josipović je, na kraju posete, podsetio da prošlost nije bila laka, „mnogi ljudi su propratili i mi smo toga svesni“, i da je na političarima odgovornost da se takva prošlost ne ponovi. „Nadam se da ćemo se i u budućnosti u Beogradu, Zagrebu, Splitu, Nišu, naći na susretima prijateljstva, ljubavi i razumevanja“, zaključio je hrvatski predsednik.

Pre koktela na Kalemegdanskoj terasi, Tadić i Josipović, našli su se u knjižari Plato kod Filozofskog fakulteta, gde su pre šetnje i popili kafu u istoimenom kafiću, u društvu svojih savetnika Mlađana Đorđevića i Predraga Matića Freda. Tadić je došao 20 minuta ranije i vreme do dolaska hrvatskog kolege, proveo je u neformalnom razgovoru sa gostima Platoa i novinarima. Srpski predsednik je u knjižari kupio i Josipoviću poklonio knjigu „Leksikon Yu mitologije“, (čija je cena 2.900 dinara) napisavši posvetu „Ivi, prijateljski Boris“. Tokom sedenja u Platou pukovnik u penziji Matić Fred, Josipovićev savetnik za branitelje, poklonio je Tadiću knjigu „Ništa lažno“, koja je njegovo svedočanstvo o ratu u Vukovaru. Tokom šetnje dvojice predsednika Knez Mihailovom ulicom od Platoa do Kalemegdana, pridružio im se i jedan broj građana. Nije zabeležen ni jedan incident, a neki građani su i aplaudirali.

Gostujući na RTS, Ivo Josipović je rekao da ga za Beograd vezuju uspomene iz vojske, ali i puno „sjajnih prijatelja-pravnika i politikologa“. Na pitanje oseća li neku vrstu konflikta interesa u psihološkoj ravni, kada je reč o eventualnom povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije pred MSP, obzirom da je jedan od njenih tvoraca, Josipović da tada nije bio u politici, da je jedna stvar pitanje odluke da se u tužbu ide, a da je drugo stručna priprema“. „To nije bio uzaludan trud, jer je unutra sumirano puno sudbina i mnogo važnih pitanja za istoričare, političare i analitičare“. Kakva će politička sudbina toga svega biti, to je drugo pitanje“, kazao je Josipović.

Pored šetnje dvojice lidera ulicama srpske prestonice, jučerašnji dan obeležio je još jedan simbolički gest pomirenja. Tadić je Josipoviću predao ikonu Svete Bogorodice iz crkve Svetog Dimitrija u Dalju, u okviru programa vraćanja kulturnih dobara odnetih iz Hrvatske tokom rata.

Tadić i Josipović, razgovarali su juče popodne s porodicama, koje su izbegle iz Hrvatske tokom ratova devedesetih godina, a koje su posredstvom Komesarijata za izbeglice Srbije uključene u program povratka.

Pre toga, na sastanku srpskog premijera Mirka Cvetkovića i predsednika Josipovića, fokus je bio na ekonomskim pitanjima.

Ivo Josipović je juče, posle sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija u prostorijama FHP u Beogradu, poručio da će u svom političkom angažmanu nastaviti da pokušava da doprinese pomirenju u regionu. Ujedno je ocenio da su odnosi u regionu u poslednje vreme u usponu, ali je dodao i da je svestan da za one koji su stradalnici i žrtve vreme ide suviše sporo.

Na pitanje novinara da li će Tadić zaista posetiti Vukovar, Josipović je istakao da u to ne sumnja, jer mu je srpski predsednik i ranije najavljivao taj dolazak, pri čemu je dodao da „nije važno kada će se to dogoditi“, ali da pretpostavlja da će to biti „relativno skoro“.

Kako saznaje Danas, među temama sastanka predsednika Josipovića s predstavnicima nevladinog sektora iz Srbije bio je i slučaj generala Vladimira Trifunovića.

Poruke medijima

Obraćajući se urednicima i predstavnicima medija, Tadić je rekao da ponekad, kao svedok, ne samo političke, već sveukupne stvarnosti, ima prilike da vidi koliko se ona iskrivi u medijima. Po njegovim rečima to „ponekad to nije korisno“ i bilo bi dobro da nakon Josipovićeve posete u „medijima osvane istina“, jer naši „građani to čitaju“. Josipović je ocenio da je došlo neko novo vreme, što dokazuje i činjenica da je video klip iz Subotice (kada se okliznuo na pozornici) sa njegovom „akrobacijom“ niz stepenice postao najgledaniji. Kako je objasnio, to znači da više nema izraženih predrasuda koje hrvatsko-srpske odnose uvek stavljaju u problematičan kontekst i od svakog susreta političara, sportista prave neku aferu.

Kosor: Dobrodošao je, ali…

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da je predsednik Tadić dobrodošao u Vukovar. „Srpski predsednik Boris Tadić dobrodošao je u Vukovar i njegov dolazak svakako bi bio dobar potez, ali mi u Hrvatskoj očekujemo da Mladić i Hadžić budu uhapšeni i dovedeni pred lice pravde“, izjavila je Kosorova novinarima u Poreču. Na mogućnost Tadićeve posete Vukovaru pozitivno su reagovali odbori SDP Hrvatske i HDZ.

Dereta o Trifunoviću

„Govoreći o raznim oblicima saradnje hrvatskog i srpskog civilnog društva, pomenuo sam ono što su srpske NVO postigle kada je reč o generalu Vladi Trifunoviću, kojem je posle 15 godina ukinuta presuda za izdaju. Pozvao sam Ivu Josipovića, koji je ranije bio aktivan u organizacijama civilnog društva i bavio se sličnom tematikom, da se u Hrvatskoj preduzmu akcije slične onima u Srbiji, što bi bio još jedan pokazatelj da se stvari u regionu normalizuju. Josipović je na to kazao da je tu reč o individualnim sudbinama o kojima je važno povesti računa“, rekao je Danasu direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari