U toku su pripreme za predstojeću posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika. Nikolić će 16. juna otputovati u prvu zvaničnu posetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od kada je postao predsednik Republike, 2012. godine.

Kako nam je rečeno na Andrićevom vencu, tokom jučerašnjeg dana, Nikolićev tim je radio na planu posete i preciziranju agende. Međutim, sagovornici Danasa nisu dali odgovore na pitanja sa kim Nikolić planira da se vidi, koje lokacije da poseti i o čemu će razgovarati sa svojim domaćinima.

Pre tačno godinu dana, 10. juna 2014. godine, Tomislav Nikolić odbio je poziv zvaničnika Bosne i Hercegovine da otputuje u Sarajevo na obeležavanje početka Prvog svetskog rata. On je to učinio jer, kako je tada naveo, „ne može da ide tamo gde će neko da optuži njegov narod“. Nikolić je, naime, odbio da ode u Sarajevo jer se svečanost održavala ispred obnovljene Većnice u Sarajevu, koja je zapaljena 1992, gde piše: „Na ovom su mestu srpski zločinci u noći 25/26. 8. 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!“

Podsetimo, kako je Danas već izvestio, Tomislav Nikolić odbio je poziv za učešće na komemoraciji u Potočarima, 11. jula. Danasu su sagovornici sa Andrićevog venca kao razlog za odbijanje učešća u obeležavanju dvadeset godina od genocida u Srebrenici naveli navodno odbijanje Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva BiH, da zajedno sa Nikolićem obiđe i srpske i bošnjačke grobove u Bosni.

Imajući u vidu da nosi teret aktivnog političara i nacionaliste tokom rata devedesetih, mnogi su ovaj potez predsednika Nikolića kritikovali i osudili. Takođe, činjenica je da će Tomislav Nikolić biti jedini predsednik iz regiona koji neće prisustvovati obeležavanju dvadeset godina od srebreničkog genocida, jer su poziv prihvatili i predsednici Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Umesto Nikolića, očekuje se da će u Srebrenicu otići premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je nedavno rekao da još razmišlja na koji način da uzme učešće u tom događaju, a da to ne bude „gluma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari