Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, juče je, nakon skupštinskog kolegijuma koji je trajao oko sat vremena, zakazao za subotu, 12. januara, sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o vladinom predlogu rezolucije o KiM. Sednici će prisustvovati premijer Ivica Dačić i njegov kabinet, kao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Njih dvojica će se, u ime predlagača , i obratiti poslanicima parlamenta.


O amandmanima na predloženi tekst razgovaraće se, kako je objasnio predsednik Skupštine, objedinjeno sa predlogom rezolucije, a prema njegovoj proceni glasanje bi trebalo da bude istoga dana kada i rasprava. On, ipak, nije isključio mogućnost da se rasprava nastavi i u nedelju, ukoliko bude uslova za to. Proces usvajanja rezolucije će, kako je najavio, svakako biti završen do 17. januara, kada se očekuje nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine.

Na jučerašnjem kolegijumu dogovoreno je i da na predstojećoj sednici bude stvorena atmosfera koja će, bez obzira na različitosti stranaka, štititi dostojanstvo Skupštine Srbije. Tekst rezolucije o KiM , kako se juče čulo , podržaće sve stranke vladajuće koalicije.

Šef poslaničke grupe SPS, Branko Ružić smatra da je vladin predlog rezolucije sasvim dovoljan okvir i prava mera koja omogućava postizanje rešenja, a istovremeno oslikava i potrebu za očuvanje državnih i nacionalnim interesa. I šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić rekao je juče da se nada da će Skupština u subotu kada se bude izjašnjavala o Predlogu postići vrlo visok stepen saglasnosti, konsenzusa i nacionalnog jedinstva kada je u pitanju KiM. Ilić je rekao da ono što je kvalitet ove rezolucije u odnosu na sva prethodna dokumenta koja je parlament doneo u prethodnom periodu o Kosovu i Metohiji jeste proaktivan stav Srbije.

– To znači da Srbija ulazi u razgovore na način da je spremna na određene ustupke, ali nikako na one koji dovode u pitanje naše nacionalne interese, rekao je Ilić.

Rezoluciju o KiM , kako se juče čulo podržaće i opozicioni Srpski pokret obnove .

– Poslanički klub SPO-DHSS glasaće za rezoluciju o KiM, jer je ona suštinski na tragu zalaganja SPO u protekloj deceniji i najavljuje nameru promene kosovske politike. Smatramo da postoje neki delovi koji realnost zavijaju u oblande. Međutim, to nije razlog da budemo protiv svega za šta smo se zalagali u prethodnoj deceniji, objasnio je juče šef te poslaničke grupe Aleksandar Jugović i dodao da vladin Predlog rezolucije sadrži gotovo sve elemente Ahtisarijevog plana i da mu nije jasno zašto to nije i eksplicitno istaknuto.

I poslanici DSS mogli bi da podrže tekst rezolucije o Kosovu i Metohiji, ukoliko budu prihvaćeni amandmani te stranke koji treba da isprave protivrečnosti i u potpunosti usklade rezoluciju sa Ustavom. Slobodan Samardžić, šef poslaničke grupe DSS rekao je da njegova stranka nema apriori negativan stav prema rezoluciji i da ukoliko amandmani budu usvojeni ta stanka nema razloga da glasa protiv rezolucije.

– Rezolucija se mora izmeniti amandmanima da bi bila jasna i neprotivrečna, kazao je Samardžić i najavio da će DSS biti konstruktivna, ali na liniji politike koju vodi godinama.

Predloženi dokument će podržati i poslanici DS, ukoliko budu u mogućnosti da amandmanima dodatno promene tekst rezolucije na bolje.

– Ne kažem da uslovljavamo bilo šta, ali smatramo da je bolje da se neke stvari u tekstu promene. Tu zaista ima nelogičnosti i kontradiktornosti i stvari koje samoj vladi vezuje ruke, rekao je Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS i dodao da će stranački organi tek odlučiti o odnosu prema predloženoj rezoluciji. On je naveo da u predloženom tekstu ne postoji ništa konkretno i novo i ništa što će biti značajan iskorak u odnosu na ono što su uradile dosadašnje vlasti u Srbiji.

– Ova rezolucija je napisana tako da predstavlja otvorena vrata da se krene protiv evropskih integracija, ako se to pokaže oportunim za vladajuću većinu i zato je opasna. Dužnost DS je da učini sve da napravi takav tekst koji neće biti ničiji politički alibi za prikupljanje jeftinih političkih poena u situaciji ako procene da je popularno biti protiv EU, ocenio je Stefanović, podsećajući da rezolucija u značajnoj meri sadrži četiri tačke Borisa Tadića kao neku osnovu plana, koji je značajno izmenjen kroz obrazloženje koje je pravno obavezujuće.

Andrić: Nećemo podržati vladin predlog

Jedini koji su se i pre početka rasprave o rezoluciji o KiM izjasnili protiv bili su juče poslanici LDP. Ivan Andrić, poslanik LDP rekao je juče novinarima da ta stranka neće podržati predlog rezolucije kojim je pokazano da vladajuća koalicija nema jedinstven stav o rešavanju tog problema. „Sam tekst suviše je opšti, a obrazloženje, koje je podjednako važno, u velikoj meri je različito od teksta rezolucije. Jasno je da vladajuća većina nije uspela da nađe zajednički stav o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari