Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastaviće danas konsultacije o formiranju nove vlade razgovorom s predstavnicima SPS-PUPS-JS. Lider JS Dragan Marković Palma kaže za Danas da ne zna šta će Nikolić reći predstavnicima koalicije oko socijalista, kao ni šta „ćemo mi reći njemu”.

Na pitanje kada će biti nastavljeni pregovori o izvršnoj vlasti sa demokratama, Marković je odgovorio da to ne zavisi od njega.

Nikolić je konsultacije o formiranju vlade počeo u ponedeljak, 4. juna razgovorom s predstavnicima njegove koalicije „Pokrenimo Srbiju” koju predvode naprednjaci, a zatim je u sredu, 6. juna razgovarao predstavnicima liste „Izbor za bolji život – Boris Tadić“. Na tom sastanku, Nikolić je rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog velikih ekonomskih problema koji Srbiju očekuju do kraja godine.

Po Ustavu, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Po Zakonu o predsedniku Republike, šef države je dužan da parlamentu predloži onog kandidata koji može da obezbedi izbor vlade u Skupštini.

Nikolić je ranije najavio da „neće oklevati“ da mandat za sastav vlade ponudi onome ko bude obezbedio većinu od 126 poslanika. SNS u novom sazivu parlamenta ima 73 mandata, DS 67, SPS-PUPS-JS 44, DSS 21 poslanika, koalicija Preokret 19, a URS 16 poslanika. SVM ima pet poslanika, Stranka demokratske akcije Sandžaka dva, a lista Nijedan od ponuđenih odgovora i Koalicija Albanaca preševske doline po jednog poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari