Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, uz Vladu, direktno doprineo kreiranju državne politike pomirenja i uspostavljanja stabilnosti u ovom regionu, rečeno je Danasu u Predsedništvu Srbije povodom dolaska članova Predsedništva BiH u Beograd u sredu.

             Kako nam je rečeno, u svim susretima koje je predsednik imao u prethodne tri godine do danas, on je pozivao na proces pomirenja i uspostavljanja trajne stabilnosti na ovim prostorima, te je na taj način doprineo kreiranju državne politike koja je posvećena ovim ciljevima.

             Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić su od predstavnika brojnih ambasada i međunarodne zajednice dobili pohvale i čestitke za organizaciju sastanka sa trojicom članova Predsedništva Bosne i Hercegovine kao i za poruke pomirenja i saradnje koje su poslate iz Beograda, saznaje Danas iz diplomatskih izvora.

             Kako nam je rečeno, strane diplomate smatraju da ovaj susret zaista treba iskoristiti za smirivanje tenzija i zajednički rad na projektima koji će zemlje regiona predstaviti na konferenciji u Beču 27. avgusta, koja se očekuje kao nastavak Berlinskog procesa.

             Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, ističe za Danas da pozdravlja potez premijera Vučića, „koji je pustio da prođe vreme da se glave ohlade od prve ljutnje i kamenja“.

             – Vučić je napravio dobar potez pozivajući članove Predsedništva Bosne i Hercegovine u Beograd. Čestitam i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine koji su prihvatili njegov poziv. Vučića i članove Predsedništva BiH, koji su napravili susret u evropskom duhu, sada bi trebalo da slede i ljudi iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da se fokusiraju na stvari koje ih povezuju, a ne na one koje razdvajaju, da idu naprijed i da građani obe zemlje sa suradnjom žive u miru i postignu bolju budućnost i blagostanje za sve – poručuje Bogovič.

             Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, komentariše za Danas da je ohrabrujuće to što su politički lideri sa obe strane konstruktivno pristupili prevazilaženju nategnutih odnosa i negativne atmosfere koja se stvorila nakon incidenta u Potočarima.

             – A još je važnije što su tokom susreta vođeni razgovori o konkretnim projektima saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine. To je pravi uvod u samit za Zapadni Balkan koji treba da se održi u Beču za mesec dana. Ta platforma može da proizvede rezultate tek ako se demonstriraju volja i otvorenost za komunikaciju i suštinsku saradnju. U Beču će biti prilike da se otvore još neke teme važne za region a i za rešavanje bilateralnih sporova između država – zaključuje sagovornica Danasa.

             Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su juče da je poseta članova Predsedništva BiH Beogradu „dobra stvar“, ali da tek treba videti koji su njeni rezultati, a koji njen deo je „zabava za narod“.

             Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović ocenio je da je poseta dobra stvar i da „oni koji su besciljno lutali devedesetih i grešili, treba da se sastaju“. Prema njegovim rečima, poseta je bila „lep i pozitivan igrokaz“, ali se nije čulo „ništa sem frazeologije“, jer nema konkretnih rešenja za pitanja kao što su tretman ratnih zločina“, putnog povezivanja sa BiH, elektroprivrede na Drini…

             Janko Veselinović iz Pokreta za preokret ocenio da je „sve bilo zabavno i neozbiljno“, jer to „nije državnička poseta, nego zabava za narod“. Veselinović je podsetio da, po Ustavu, predsednik Srbije predstavlja zemlju u zemlji i inostranstvu, te da to nije u nadležnosti Vlade, zbog čega pita da li je Tomislav Nikolića preneo svoja ovlašćenja na Vučića i da li je to učinio svojevoljno, mimo Ustava, ili je bio prinuđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari